Писател от Занзибар получи Нобеловата награда за литература

Тазгодишната Нобелова награда за литература се присъди на писателя Абдулразак Гурна “заради неговото безкомпромисно и съчувствено изследване на ефектите на колониализма и съдбата на бежанците в пропастта между култури и континенти“.

Роденият в Занзибар през 1948 г. Гурна живее и твори във Великобритания. Най-известните му романи са Paradise (1994 г.), който намира място в краткия списък, както за наградата Booker, така и за Whitbread Prize; Desertion (2005) и By the Sea (2001), който е включен в дългия списък на Booker и в списъка за литературната награда на вестник Los Angeles Times.

Абдулразак Гурна пристига като бежанец във Великобритания през 1960-те г. и днес е професор в унивеситета в Кент и директор на департамента за следдипломна квалификация в рамките на катедрата по английски език.

Всяка година наградата от 10 млн. шведски крони (840 хил. паунда) отива при писател, който според завещанието на Алфред Нобел “е произвел най-забележителното литературно произведение в идеална посока“. Други носители на наградата варират от Боб Дилън, който бе отличен заради “създаване на нови поетични изражения в рамките на великата американска песенна традиция“, до Казуо Ишигуро “който в романите си разкрива бездната под нашето илюзорно чувство за връзка със света“.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram