Нова мюсюлманска държава ще бъде създадена на Балканите по подобие на Ватикана

Премиерът на Албания разкри планове за създаване на микродържава за мюсюлманите суфи в столицата на страната Тирана. В реч на Общото събрание на ООН през миналата седмица премиерът Еди Рама обяви, че анклавът за мюсюлманското малцинство бекташи ще бъде „подобен на Ватикана“ и ще действа като „нов център на умереност, толерантност и мирно съжителство“. Ако планът се осъществи, това ще бъде най-малката суверенна държава в света.

Едмонд Брахимадж, лидер на т.нар. Световен орден на бекташите, нарече инициативата „изключителна“ и „чудо“, но редица анализатори изразявт притеснения, че предоставянето на държавност на религиозна група може да наруши отношенията в страната. „Предложението за създаване на държава на бекташите е опасно“, коментира Reporter.al.

Какво представлява Орденът на бекташите

Мюсюлманите съставляват около половината от населението на Албания, като бекташите представляват около 10% от тази група, според преброяването от 2023 г. Бекташите са четвъртата по големина религиозна група в страната след сунитските мюсюлмани, католиците и православните християни.

Орденът на бекташите е създаден през 13 век и съчетава „свободно тълкуване на Корана с мистицизъм, елементи от предислямските религии на Турция и преданост към техните починали мъдреци, известни като дервиши“.

Някога движението е било разпространено в цялата Османска империя, но след като Мустафа Кемал Ататюрк създава светската турска република през 1923 г., бекташите преместват базата си в Тирана. Именно оттук лидерът на сектата, Едмонд Брахимай, известен сред последователите си като Баба Монди, управлява общността на бекташите. Той трябва да оглави албанската микродържава, когато бъде създадена. Членовете на сектата са възприемани като еретици от консервативните шиити и сунити и са били подложени на векове на преследване в мюсюлманските земи.

Какви са плановете на премиера на Албания

Предложената микродържава от 27 акра покрива съществуващ жилищен квартал в Източна Тирана. Въпреки че е само една четвърт от размера на Ватикана, жителите на новата държава ще имат свои собствени паспорти, администрация и граници. Само членове на духовенството и административен персонал ще живеят в микродържавата, според AFP. Рама също каза, че религиозните правила за начин на живот няма да бъдат налагани в рамките на новата държава – пиенето на алкохол ще бъде разрешено и на жените ще бъде позволено да носят това, което им харесва.

Новата държава на бекташите „няма да има армия, гранична охрана или съдилища“, въпреки че Баба Монди посочи, че „може да има нужда от разузнавателна служба“.

Правни експерти изготвят законодателство за формализиране на плана за създаването на новата микродържава, който ще се нуждае от парламентарно одобрение. Признаването на микродържавата на тероторията на Албания може да изисква конституционна поправка, тъй като албанската конституция в момента определя страната като „единна и неделима“.

Орденът на бекташите публикува изявление, в което посочва, че „суверенитетът на Ордена на бекташите е важна стъпка в укрепването на ценностите на приобщаването, религиозната хармония и диалога в един все по-разделен свят“.

Идеята обаче не се приема добре навсякъде и много анализатори изразиха скептицизъм. Бесник Синани, научен сътрудник в Центъра за мюсюлманска теология към университета в Тюбинген, Германия, коментира пред DW, че плаът е неразумен и ще наруши отношенията между религиозните групи в Албания.

„В момента албанското правителство не е предложило нито един убедителен аргумент, за да оправдае подобен ход“, каза Синани и добави, че той противоречи на „визията на бащите-основатели на албанската държавност, много от които са били бекташи“.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *