Нова информация за похитителя на самолета в Кипър

Ds olil

Похитителят на самолета в Кипър е египетски гражданин и името му е Сеиф ад Дин Мустафа, който според източници е бивш член на силите за сигурност на Египет и вероятно противник на правителството на президента Абдел Фатах ас Сиси, съобщава кипърският гръцки в. „Политис“.
Същото име посочи и кипърското външно министерство в коментар в Туитър, без да даде повече подробности, предаде Ройтерс.
Според „Политис“ мотивите на похитителя са политически. Сред исканията му било освобождаването на затворници от египетските затвори, най-вече на жени.
Смут има обаче около идентичността на похитителя, тъй като някои медии по-рано го идентифицираха като Ибрахим Самаха.
Пред Би Би Си обаче професорът по ветеринарна медицина Ибрахим Самаха отрекъл да има каквато и да е връзка с въздушното пиратство и отвличането на самолета. Той казал, че пътниците първоначално не разбрали за отвличането, екипажът взел паспортите им, а те потвърдили, че самолетът започнал да се издига, вместо да се снишава към Кайро. Тогава им било съобщено, че се насочват към Кипър.

Самолет на египетската авиокомпания „Иджиптеър“ (EgyptAir) с около 60 пътници на борда бе отвлечен и принуден да кацне на летището в кипърския пристанищен град Ларнака малко след 8.30 ч. тази сутрин. След преговори с кипърските власти бяха освободени почти всички пътници, с изключение на четирима или петима пътници, и екипажа, съобщи авиокомпанията Egypt Air.

В самолета са пътували и 21 чужденци – осем американци, четирима британци, четирима холандци, двама белгийци, един французин, един сириец и един италианец, съобщи египетското министерство на гражданската авиация, цитирано от АФП. Останалите пътници най-вероятно са били египтяни.

Министерството на гражданската авиация увери, че самолетът е транспортирал общо 81 пътници, докато авиокомпанията „Иджиптеър“ твърди, че на борда е имало само 55 пътници, отбелязва АФП. /БТА, БГНЕС и Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram