На срещата на НАТО гръцкият премиер ще повдигне въпроса за провокациите на Северна Македония

Ds olil

Очаква се на срещата на върха на НАТО във Вашингтон гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да повдигне въпроса за Северна Македония и спазването на Преспанското споразумение, съобщава в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

Неизползването на конституционното име на Република Северна Македония от страна на новото ръководство в Скопие, както изрично предвижда Споразумението от Преспа, но и цялостната позиция на премиера и на президента на страната, които неколкократно заявиха, че страната ще се нарича „Македония“ във вътрешен план, предизвикаха острата реакция на Атина. В две интервюта Мицотакис обяви, че ще повдигне въпроса пред НАТО, като предупреди, че отношението на съседната държава поставя спирачка на европейския й път. Вчера Мицотакис отлетя за Вашингтон, където ще остане до петък с натоварена програма, информира вестникът.

Основната част от посещението на Мицотакис в САЩ е свързана с юбилейното събитие по случай 75-годишнината на НАТО. На срещата на върха ще бъде утвърдено и назначаването на Марк Рюте за нов генерален секретар на пакта. За първи път срещата на върха ще се проведе с участието на 32 съюзници, след като приключи присъединяването на Финландия и Швеция, отбелязва „Катимерини“.

Тридневната среща на върха – от 9 до 11 юли – ще има широк дневен ред, включващ укрепването на отбранителните способности на Алианса и увеличаването на приноса на европейските държави членки на НАТО и Канада за осъществяване на планираните инвестиции. В дневния ред са включени също потвърждаване на подкрепата за Украйна, сътрудничеството на НАТО с партньори като ЕС и Индо-тихоокеанската четворка – Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея, както и със страните от южното съседство за справяне с общите предизвикателства в сферата на сигурността, като тероризъм, нелегална миграция и защита на свободното корабоплаване.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram