МИ 6 и планът за елиминиране на сръбския вицепремиер Александър Вулин

Британската разузнавателна служба МИ6 подготвя физическото елиминиране на сръбския вицепремиер Александър Вулин. Това твърди разследване на сръбския всекидневник „Политика“. През август същата медия публикува програмната статия на Еманюел Макрон, призоваваща сърбите да обичат Брюксел повече от Москва.

Александър Вулин е втората най-влиятелна фигура в сръбското правителство. През миналата година той беше ръководител на агенцията за сигурност и разузнаване на страната – BIA (Bezbedno-informativna agencija на сръбски). Преди това той оглавяваше Министерството на вътрешните работи, след което и Министерството на отбраната на Сърбия. Александър Вулин е един от най-близките съюзници на президента Александър Вучич, действащ като негова „дясна ръка“. Той отговаря и за ключова стратегическа област на международните отношения: установяването на взаимноизгоднo партньорствo с Русия.

Преди дни докато Макрон преговаряше с Вучич в Белград, Вулин посети Москва и след това – Владивосток, където участва в Източния икономически форум. По време на срещата си с Путин той заяви: „Сърбия никога няма да участва в антируската истерия. Ние ценим и уважаваме Русия“. Дискусиите между Путин и Вулин доведоха до решението за създаване на руско-сръбска междуправителствена комисия за сключване на ново споразумение за доставки на руски природен газ за Сърбия.

Сега Вулин планира да пътува до Казан, Русия, където на 23-24 октомври ще се проведе срещата на върха на БРИКС. Той вече приветства идеята на страните от БРИКС за създаване на единна електронна валута, като нарече платформата „устойчива на необузданото печатане на долари и санкциите от западните сили“. По отношение на БРИКС Александър Вулин подчерта: „За да се присъедините към БРИКС, не е нужно да издигате украинското знаме на посолството си или да признавате еднополовите бракове“.

За Сърбия БРИКС е реална алтернатива на Европейския съюз, заяви в интервю за германското издание Berliner Zeitung сръбският вицепремиер.

ко БРИКС е станал привлекателен за много други държави, Сърбия също трябва да му обърне внимание, каза Вулин.

„Би било безотговорно, ако не проучим всички възможности, включително членството в БРИКС. Няма съмнение, че БРИКС се превърна в истинска алтернатива на ЕС“, подчерта сръбският вицепремиер.

Белград несъмнено ще изпрати представител на срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Казан, каза той. В интервюто Вулин отбеляза, че Сърбия вярва в универсалните традиционни ценности – Бог, нация, семейство.

Според сръбските медии такъв открито проруски политик в Сърбия представлява пречка за западните лидери, чиято цел е безкомпромисна конфронтация с Русия (точно това Еманюел Макрон се опитваше да популяризира в Белград, като насърчаваше приемането на санкции срещу Москва). В този контекст сръбският всекидневник „Политика“ пише: „Елиминирането на Вулин ще позволи на Лондон да отстрани един от най-проруските политици на Сърбия от геополитическата шахматна дъска“.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *