Месец преди президентските избори в САЩ Калифорния узакони гласуването без документи за самоличност

Ds olil

Илон Мъск разкритикува решението на губернотора на Калифорния Гавин Нюсъм да забрани на изборната администрация да изисква документ за самоличност при гласуване

В четвъртък губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм от Демократическата партия подписа законопроект, който забранява на местните власти да приемат закони, с които да изискват от жителите да показват валидна форма на идентификация, за да гласуват. 

Законът е пряк отговор на инициативата за гласуване, одобрена от гласоподавателите в крайбрежния калифорнийски град Хънтингтън Бийч. През март 53,4 % от жителите гласуваха за приемането на мярка за гласуване, която изисква всички жители, които искат да гласуват на избори, да покажат валиден документ за самоличност. Мярката обаче противоречи на щатското законодателство и след приемането ѝ главният прокурор на Калифорния Роб Бонта и държавният секретар Шърли Уебър заведоха дело срещу града, за да попречат на длъжностните лица да я прилагат. 

Изискванията за идентификация на гласоподавателите се превърнаха в значим въпрос през този изборен сезон, което накара Калифорния и редица други щати да предприемат правни действия по този въпрос.

„Правото свободно да гласуваш е в основата на нашата демокрация и политиката на Хънтингтън Бийч за идентификация на гласоподавателите е в разрез с този принцип“, заяви Бонта в изявление по време на подаването на иска.

„Налагането на ненужни пречки пред участието в изборите натоварва непропорционално избирателите с ниски доходи, цветнокожите избиратели, младите или възрастните избиратели и хората с увреждания.“

Собственикът на Х и поддръжник на кандидатът на републиканците Доналд Тръмп Илон Мъск разкритикува новия закон на Калифорния, който забранява на местните власти да изискват документи за самоличност на гласоподавателите, като изрази загриженост за сигурността на изборите и измамите с гласоподаватели. 

В Х той написа: „Уау, в Калифорния вече е незаконно да се изисква документ за самоличност на избирателите! Току-що обявиха предотвратяването на изборни измами за противозаконно. Жокерът командва.“

Коментарът на Мъск бързо предизвика лавина от реакции, като някои подкрепиха мнението му, а други разкритикуваха позицията му.

Потребителите споделиха опасенията си относно новото законодателство. Един написа: „Демократите вече дори не крият, че крадат избори“, а друг зададе въпроса: „Ако ти трябва шофьорска книжка, за да караш кола, защо да не ти трябва лична карта, за да гласуваш на избори?“

Имаше и такива коментари: „Единствената причина, поради която забранявате идентификацията на гласоподавателите, е защото искате да мамите. Точка“.

Някои обаче одобриха промяната в Калифорния: „Нова Зеландия не изисква идентификация на избирателите, за да гласуват. Това не е „за да ни измамят“. Това е, за да се направи гласуването възможно най-достъпно. Ако наричате „да се позволи на всеки, който иска да гласува, да гласува възможно най-лесно“ форма на „измама“, ами…“.

Друг се пошегува: „Значи можем да гласуваме, да летим до Калифорния и да гласуваме отново?“

Американските издания направиха сравнение със закона в Калифорния и други щати на САЩ: 

Аризона: За да гласуват, избирателите трябва да покажат документ за самоличност със снимка или две форми на документ за самоличност без снимка. Ако избирателят не успее да представи документ за самоличност, ще му бъде дадена временна бюлетина. След като гласува, той ще има пет дни да покаже своята лична карта, за да бъде преброен гласът му.

Колорадо: В Колорадо избирателите трябва да покажат документ за самоличност в избирателните секции, но не е необходимо да имат снимка. Наредбата не засяга много избиратели, тъй като в щата всички избори се провеждат и по пощата.

Айдахо: В щата Айдахо избирателите са длъжни да представят документ за самоличност със снимка, но ако не могат да го направят, трябва да подпишат декларация с името и адреса си.

Монтана: Щатът изисква документ за самоличност със снимка. Ако гласоподавателят не разполага с такава, той трябва да гласува с временна бюлетина. Подписът на гласоподавателя в бюлетината се сравнява с подписа му в протокола.

Орегон, Невада и Ню Мексико: Не се изискват никакви документи, за да се гласува.

Юта: Изисква се документ за самоличност със снимка, но не е задължителен, а окръжният служител има право да провери самоличността им чрез други методи.

Вашингтон: При гласуването се изисква документ за самоличност със снимка или подписана декларация. Наредбата не засяга много избиратели, тъй като щатът провежда всичките си избори и по пощата.

Уайоминг: Щатът стриктно изисква документ за самоличност със снимка при гласуване. Гласоподавател, който не отговаря на това изискване, трябва да използва временна бюлетина и да представи документа си за самоличност със снимка на следващия ден, за да бъде зачетена бюлетината.

Източници: deseret.comdemocracydocket.comtimesofindia.indiatimes.com, „Гласове“ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *