Лидерът на „Хизбула“ се съгласил на примирие с Израел, преди да бъде убит

Ds olil

Лидерът на „Хизбула“ Хасан Насрала се съгласил на прекратяване на огъня с Израел, преди да бъде убит при израелски въздушен удар в Бейрут. Това заяви ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб, цитиран от Си Ен Ен и ТАСС.

„Той се съгласи. Да, ливанската страна се съгласи. Председателят на ливанския парламент Набих Бери се консултира с „Хизбула“ и информирахме представителите на САЩ и Франция за решението“, подчерта той.

На 17 и 18 септември хиляди пейджъри и уоки-токита, използвани от членовете на „Хизбула“, се взривиха, убивайки и ранявайки хиляди. Ливанската групировка обвини Израел за инцидентите, пише news.bg.

На 23 септември Израел започна военна операция срещу „Хизбула“ в Ливан, като нанесе мащабни удари по военни обекти на групировката.

На 26 септември Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Съединените щати и Катар призоваха за незабавно 21-дневно прекратяване на огъня на границата между Израел и Ливан. Впоследствие „Ню Йорк Таймс“ съобщи, позовавайки се на официални лица, че предложението за примирие може да бъде прието в следващите часове.

При удар на 27 септември обаче Израел ликвидира лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала в Бейрут, а през нощта срещу 1 октомври обяви началото на наземна операция в граничните райони на Южен Ливан.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *