Ливан в ООН: Експлозивите са вградени във взривилите се устройства преди да пристигнат

Ds olil

Предварително разследване на ливанските власти относно комуникационните устройства, които се взривиха в Ливан тази седмица, е установило, че в тях са били вградени експлозиви преди пристигането им в страната, се казва в писмо, изпратено до Съвета за сигурност на ООН от ливанското представителство в ООН, предаде Ройтерс.

Очаква се 15-членният Съвет за сигурност да заседава днес по темата за взривовете.

Властите също така установили, че устройствата, които включваха пейджъри и ръчни радиостанции, са били взривени чрез изпращане на електронни съобщения до тях, пише още в писмото. Израел е отговорен за планирането и извършването на нападенията, се казва още в писмото.


При атаките срещу комуникационното оборудване на „Хизбула“ във вторник и сряда бяха убити 37 души, а около 3000 бяха ранени, като ливанските болници бяха претоварени, а на военната групировка бе нанесен тежък удар, отбелязва Ройтерс.

Израел към момента не е коментирал директно нападенията, които според източници от службите за сигурност вероятно са били извършени от израелската разузнавателна агенция „Мосад“, която има дълга история в извършването на сложни атаки на чужда територия.

През последните няколко часа израелски изтребители са обстрелвали цели на „Хизбула“ в Южен Ливан и са поразили стотици ракетни установки, които са били в непосредствена готовност за атаки към територията на Израел, предаде Ройтерс, като се позова на израелските въоръжени сили.


Военните казаха, че от снощи следобед изтребителите им са поразили около 100 ракетни установки, способни да изстрелят общо около 1000 ракети. „ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) ще продължат да действат, за да ограничат инфраструктурата и способностите на терористичната организация „Хизбула“ с цел защита на държавата Израел“, се казва в изявление на въоръжените сили.

Междувременно Белият дом заяви, че дипломатическо решение е постижимо и спешно необходимо, а Великобритания призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и „Хизбула“. САЩ „се страхуват и са обезпокоени от потенциална ескалация“, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Интензивният обстрел последва атаките по-рано през седмицата, приписвани от Ливан и „Хизбула“ на Израел, при които експлодираха радиостанции и пейджъри на „Хизбула“, и в Ливан бяха убити 37 души и ранени около 3000.


Израел във вторник предупредил министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в телефонен разговор, че в Ливан ще бъде проведена военна операция, но не дал никакви подробности за нея, заявиха американски официални представители, цитирани от Асошиейтед прес. Официалните представители подчертаха, че САЩ не са играли никаква роля в нападенията, при които избухнаха комуникационни устройства и заявиха, че били изненадани от спецификата на операциите.

По време на снощната операция Израел е пуснал десетки бомби в Южен Ливан, съобщиха трима ливански източници от сферата на сигурността. Към момента няма съобщения за жертви.

Израелски радиостанции съобщиха, че десетки изтребители са нанесли удари по цели на „Хизбула“, включително по около 100 ракетни установки.


Израелските военни заявиха, че са поразили десетки цели на „Хизбула“, включително ракетните установки и складове за оръжие в Южен Ливан.

В телевизионно обръщение снощи лидерът на „Хизбула“ Хасан Насралла заяви, че експлозиите на устройствата във вторник и сряда „са преминали всички червени линии“.

„Врагът премина отвъд всички контролни механизми, закони и морал“, каза той и добави, че атаките „могат да се разглеждат като военни престъпления или обявяване на война“.

Израел към момента не е коментирал директно взривовете на пейджъри и радиостанции, които според източници от службите за сигурност вероятно са били организирани от израелската разузнавателна агенция „Мосад“, която има дълга история в извършването на сложни атаки на чужда територия, посочва Ройтерс.

Ливанското представителство в ООН заяви в писмо до Съвета за сигурност снощи, че Израел е отговорен за взривяването на устройствата чрез електронни съобщения и вградени в тях експлозиви, които са били поставени преди устройствата да бъдат внесени в Ливан.

Източник: БТА, Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *