Лавров: Китай е стратегическият вектор на Русия, възход на рублата и юана

Ds olil

Раздуханата от колективния Запад хибридна война срещу Русия открива нови възможности за разширяване на сътрудничеството между Москва и Пекин.

Това обяви руският министър на външните работи Сергей Лавров във видеообръщение към участниците в конференцията „Русия и Китай – сътрудничество в новата епоха“, предаде ТАСС.

„Известно е, че думата „криза“ в китайския език се изписва с два йероглифа – „опасност“ и „възможност“. Сигурен съм, че хибридната война, отприщена от колективния запад срещу Русия, открива нови възможности за разширяване на руско-китайското практическо сътрудничество, включително в областта на инвестициите и финансите“, подчерта Лавров.

Министърът уточни, че Русия и Китай възнамеряват да увеличават използването на рублата и юана при взаимните разплащания.

„Докато САЩ и ЕС превръщат своите валути в инструменти за шантаж, ние ще развиваме независима финансова инфраструктура и съществено ще увеличаваме използването на рублата и юана при нашите разплащания. Те вече заемат една четвърт от нашия стокооборот“, изтъкна министърът.

В това сложно и преломно време, което преживява светът, всестранното развитие на стратегическото партньорство с Китай остава приоритет във външната политика на Русия, увери Лавров.

„Президентът Владимир Владимирович Путин описа отношенията между Москва и Пекин като „образец за ефективност, отговорност и устрем към бъдещето“. Опитът от съвместната работа в новите условия показва, че нашите връзки имат мощен, наистина неизчерпаем потенциал“, добави той.

„Независимо от санкционния натиск и информационната война със САЩ и техните сателити, ние успяваме не просто да поддържаме в работно състояние целия комплекс от двустранното ни сътрудничество, на и да го насищаме с актуално съдържание. Създаваме нофи пормати и направления, нарастват мащабите и интензивността на нашето сътрудничество“, отбеляза той.

Лавров е убеден, че от това колко по-ефективно двете страни успеят да изпълнят поставените си задачи, зависи както благоденствието на двата народа, така и оформящия се вече по-справедлив и демократичен полицентричен модел на устройство на света.

Стратегическият вектор на съвместната работа се опира на първо място на доверието и диалога на най-високо равнище, отбеляза Лавров. Той припомни, че на 4 февруари президентът Путин направи знакова визита в олимпийски Пекин, където проведе първите след пандемията лични преговори с председателя Си Дзинпин. След това бе приет значим политически документ – Съвместното заявление за международните отношения в новата епоха и глобалното устойчиво развитие.

„В него са фиксирани общите ни позиции по проблемите на международната сигурност, демократичния процес, правата на човека и устойчивото развитие. И както сполучливо отбеляза моят колега Уан И: „В нашео сътрудничество няма никакви ограничения и забранени теми“,“ изтъкна Сергей Лавров.

Дипломат №1 на Русия подчерта, че икономиките на РФ и КНР успешно се допълват една друга, а двете страни планомерно осъществяват всички утвърдени програми за взаимодействие.

„Стратегически характер придоби енергийното партньорство. Реализират се крупни проекти в областта на промишлеността, селското стопанство, транспорта. На са готови автомобилния и железопътния мостове над река Амур и скоро движението по тях ще тръгне“, отбеляза още Лавров.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Лавров: Китай е стратегическият вектор на Русия, възход на рублата и юана

  1. Тихомълком след края на войната ние, европейците, пак ще се наредим на опашка за руски суровини, но при по-неизгодни търговски условия (отчитащи риска на инвестицията). А междувременно Русия ще си е развила залинели досега сектори. Тоест, самопростреляхме се за кефа на американците!

Comments are closed.