Командирът на иранските сили „Кудс“ е сред проверяваните за шпионаж в полза на Израел

Есмаил Каани, лидерът на елитните сили „Кудс” на Иранската революционна гвардия, е жив и невредим, но е под охрана и е разпитван, докато Иран разследва големите пробиви в сигурността през последнитете два месеца, съобщи Middle East Eye.

Каани не е виждан публично, откакто Израел уби лидера на Хизбула Хасан Насрала при мощен въздушен удар по Бейрут на 27 септември.

Оттогава иранският Корпус на гвардейците на ислямската революция (IRGC) започна разследване за това как Израел е успял да проникне в най-висшето ръководство на ливанското движение и да определи къде и кога ще присъства Насрала.

Източници в Техеран, Бейрут и Багдад, включително високопоставени шиитски фигури и източници, близки до Хизбула и в IRGC, коментираха пред MEE, че дори Каани, един от най-високопоставените генерали на Иран, и неговият екип са под изолация, докато разследващите търсят отговори.

Каани стана командващ силите „Кудс“, елитни ирански части за специални операции зад граница, след убийството от  САЩ на предишния лидер,  Касем Солеймани, през януари 2020 г.

През последните два месеца Израел уби няколко висши лидери на водената от Иран „Ос на съпротивата“, включително по-голямата част от военното ръководство на Хизбула.

Подозренията, че висшите ирански командири може да са били компрометирани, се потвърдиха, когато предполагаемият наследник на Насрала, Хашем Сафиедин, беше убит при друг мощен израелски удар срещу тайна подземна база на Хизбула на 4 октомври.

Смята се, че Сафиедин е бил убит на среща на Съвета на Шура на Хизбула, който включва най-високопоставените лидери на партията. Няколко минути след пристигането му, е последвал толкова силен удар, че е разрушил четири големи жилищни сгради.

Съдбата на Сафиедин и неговите спътници все още не е потвърдена, тъй като израелските самолети стрелят по всички спасители или членове на Хизбула, които се опитват да достигнат мястото.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза във вторник, че Сафиедин е бил неутрализиран, но израелски военен говорител по-късно уточни, че не може да потвърди, че той е бил убит.

Каани пристигна в Ливан два дни след убийството на Насрала, придружен от няколко командири на IRGC и други фигури, „за да оцени ситуацията на място“, според източници на MEE.

Но след нападението срещу Сафиедин всякакъв контакт с него е бил загубен за два дни, добавиха те.

Спекулациите се надигнаха онлайн и в медиите, че Каани е бил ранен или убит при непрекъснатите бомбардировки от Израел на южните предградия на Бейрут.

Но източник от IRGC и висши иракски служители казаха, че лидерът на силите „Кудс“ не е бил ранен и не е бил със Сафиедин на срещата на Съвета на Шура.

Във вторник Ирадж Масджеди, заместник-командир на силите „Кудс“ и бивш ирански посланик в Багдад, каза пред репортери, че Каани е „в добро здраве и изпълнява ежедневните си задължения“.

Източници от Иран, Ирак и Ливан обаче твърдят, че той е задържан, докато разследването продължава.

„Иранците имат сериозни подозрения, че израелците са проникнали в Корпуса на гвардейците на ислямската революция, особено сред онези, които работят в Ливан, така че в момента всички се разследват“, каза командирът на въоръжена фракция, близка до Иран, пред MEE.

Разследването на Иран на обстоятелствата около смъртта на Насрала се фокусираха и върху последните движения на бригаден генерал Абас Нилфорушан, командир на силите „Кудс“, който беше убит заедно с лидера на Хизбула.

Нилфорушан започна да ръководи операциите в Сирия и Ливан, след като предшественикът му, бригаден генерал Мохамад Реза Захеди, беше убит при израелски удар по сграда на иранско консулство в Дамаск през април.

Два източника, близки до Хизбула, и иракски източници, запознати със събитията, казаха на MEE, че Насрала е бил извън южните предградия на Бейрут вечерта преди убийството му, но се е върнал в района, за да се срещне с Нилфорушан и няколко от лидерите на партията в обичайната им укрепена оперативна зала.

Нилфорушан, който е долетял в Бейрут същата вечер от Техеран, е бил отведен директно от самолета в оперативната зала под жилищния квартал Харет Хрейк, казаха източниците. Той е пристигнал там преди Насрала.

Ударът, насочен към участниците в срещата, е извършен малко след като Насрала е влязъл в стаята.

„Пробивът е 100 процента ирански и няма съмнение относно тази част“, ​​каза източник, близък до Хизбула, пред MEE.

Иранските държавни медии обявиха смъртта на Нилфорушан като на „мъченик“, загинал заедно с Насрала.

Източници, близки до Хизбула, казаха, че Каани е бил в Ливан и се е очаквало да присъства на срещата на Съвета на Шура по покана на Сафиедин в деня на въздушния удар.

Но Каани се извинил и се оттеглил от срещата малко преди началото й.

„Каани беше поканен на тази среща и при сегашните обстоятелства той трябваше да присъства.“

Не е ясно къде е Каани сега. Източници казват, че той е в Техеран, но други твърдяр, че все още е в Бейрут.

Ливански и иракски източници твърдят, че Каани е „под домашен арест“ и че в момента той е разпитван под прякото ръководство на върховния лидер на Иран, аятолах Али Хаменей.

Командирът на подкрепяна от Иран въоръжена фракция подчерта, че убийството на Исмаил Хания, политически лидер на Хамас, в Техеран през юли е засилило подозренията, че силите за сигурност на Иран са били компрометирани.

Хания беше убит при експлозия в къща за гости, охранявана от Иранската революционна гвардия, по време на посещение в Техеран, за да присъства на встъпването в длъжност на иранския президент Масуд Пезешкиан.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *