Кои са 10-те на най-четени книги в света?

Ds olil

Експерти в книжната индустрия представят топ 10 на най-популярните и най-четени книги в света, многократно преиздавани и продължаващи да се издават.

На първо място е книгата „451° по Фаренхайтна Рей Бредбъри, издадена през 1953 г. Романът-антиутопия описва общество, което изгаря всички книги и културни артефакти и заставя човека да мисли.

Второто място заема романът „Майсторът и Маргарита“ на Михаил Булгаков, многократно екранизиран и обожаван от читателите извън пределите на Русия. Ценителите на световната литература смятат тази книга за най-важната в литературата на 20 век. Писателят е писал романа в продължение на много години, почти до смъртта си.

618x346Третата позиция в рейтинговата класация е за романа на Ерих Мария Ремарк „Трима другари“. В него е разказана историята на трима млади приятели, животът на които е променен от войната. Единият от тях се запознава с красиво момиче, любовта им се развива на фона на общоевропейската криза.

В Топ 10 е знаменитият роман на Оскар Уайлд „Портретът на Дориан Грей“. Книгата е многократно забранявана и изземвана от книжния пазар, още докато авторът й е бил жив. Историята на неостаряващия герой поражда култа към вечната младост и към здравето.

В списъка на най-четените книги попада и повестта на Антоан дьо Сент-Екзюпери „Малкият принц“. Художественото оформление на първото й издание е на самия автор, който смятал, че дълбоко в себе си възрастните продължават да бъдат децата, които са били.

„Ана Каренина“ на Лев Толстой е на шесто място сред бестселърите. Романът е многократно екранизиран, вкл. и в Холивуд.

На седмо място експертите поставят романа на Джейн Остин „Гордост и предразсъдъци“. Въпреки, че е писан доста отдавна, популярността на този роман не намалява. Считан е за една от най-хубавите и най-четени книги.

Още един роман на Лев Толстой се подрежда в престижната класация – „Война и мир“ заема осмото място. Романът е истинска епопея за живота в Русия в началото на 20 век. Авторът му е сред най-популярните писатели в Европа и САЩ, а този негов роман е сред най-предпочитаните сред любителите на книгите.

Предпоследното – девето място е за съвременната книга на американеца Стивън Кинг „Зеленият път“.

Класацията завършва с книгата на Александър Дюма „Граф Монте Кристо“, тя заема десето място.

 

По материали на belive.ru

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram