Историческа победа на крайнодесните в Германия

Ds olil

Историческа победа на крайнодесните в Германия. Първичните резултати от регионалните избори сочат, че „Алтернатива за Германия” печели в Тюрингия. Това е първият случай от управлението на Адолф Хитлер, в който крайнодясна партия печели изборите в някоя от германските федерални провинции. 

Според предварителните резултати в Тюрингия, „Алтернатива за Германия” печели малко над 33%, с убедителна преднина пред Християндемократическия съюз, който се нарежда на второ място с 24%. Въпреки нежеланието на останалите политически сили да се коалират с нея, „Алтернатива за Германия“ би могла да играе изключително важна роля в новия регионален парламент.
В Саксония, другата германска провинция, в която в неделя имаше регионални избори, на първо място, с 31,5% от гласовете, са християндемократите, които управляват повече от три десетилетия. Само на 1% след тях се нарежда „Алтернатива за Германия“.

Това означава звучен шамар за управляващата коалиция на федерално ниво и няма как да не увеличи още повече напрежението върху нея. Канцлерът Олаф Шолц нарече резултатите от изборите в Саксония и Тюрингия „горчиви“. 

nova

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram