Зеленски: Ще изгоним Русия от Черно море

Ds olil

Украйна има план за неутрализация на руското влияние в западната акватория на Черно море с нова национална военноморска стратегия, обяви президентът на страната Володимир Зеленски в снощното си традиционно видеообръщение към нацията, цитиран от ДПА, пише БТА.

„Ние сме наясно, че войната промени съотношението на силите в нашия Черноморски регион и че руският флот никога повече няма да господства в тези води“, каза Зеленски. Украйна ще преследва по море своите национални интереси и тези на своите партньори, както и ще брани транспортните маршрути, посочи украинският държавен глава.

Зеленски добавя, че стратегията ще консолидира интересите на Украйна, ще вземе предвид новите технологични възможности и отношенията с партньорите:

„Сега Украйна винаги ще бъде държава, която е в състояние да защитава собствените си интереси в морето, транспортните артерии и интересите на нашите съюзници и партньори.“

Русия установи контрол върху голяма част от украинския военноморски флот, когато анексира Кримския полуостров през 2014 г., припомня ДПА. Киев загуби още бойни кораби с началото на руската пълномащабна инвазия през февруари 2022 г., когато руските сили завзеха пристанищния град Бердянск в Запорожка област.

Източници: vesti.bg, Агенция „Фокус“, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram