ЕС се разпада пред очите ни – Гавин Мортимър, Тhe Spectator

Ds olil

ЕС се разпада пред очите ни, пише британският писател Гавин Мортимър в анализ за британското списание Тhe Spectator.

Германия реши да въведе отново граничния контрол в опит да спре масовата имиграция. Преди седмица трима души бяха убити на „фестивал на разнообразието“ от сирийски бежанец. Убийството предизвика вълна от недоволство и протести в Германия. Решението на Берлин да затегне границите си (първоначално за шест месеца, но това може да бъде удължено) е отчасти реакция на тази жестокост, както и на неуспешната атака миналата седмица срещу израелското консулство в Мюнхен.

Това е и отговор на канцлера Олаф Шолц на победата миналата седмица на опозиционната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) на местните избори в Тюрингия.

Този успех беше поредният триумф в Европа за партиите, определяни от статуквото като „популистки, крайнодесни или националистически“.

Това са партиите на разочарованите избиратели, които не виждат в ЕС нищо друго освен провален проект, който ги е направил бедни и е заплаха за тях, пише анализаторът.

В целия континент масовата имиграция доведе до влошаване на социалното сближаване, до „гетоизация“ от Малмьо през Марсилия до Манхайм.

Това разочарование сега се разпространи и сред елитите. В понеделник Марио Драги, бившият президент на Европейската централна банка и символ на класата на европейските технократи, публикува доклад от 400 страници за конкурентоспособността на ЕС, който беше поръчан от Европейската комисия през 2023 г.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *