Естония започна да разкопава гробище на съветски войници и да ги препогребва без надгробни плочи

Естония започна да премахва надгробни плочи от гробовете на съветските войници в гробището „Техумарди“ на остров Саарема, съобщи държавната телевизия ERR.

Изкопните работи на гробището, където са погребани около 300 войници, убити през Втората световна война, започнаха в понеделник.

Искането за премахване на гробното място е направено от община Сааремаа, заяви заместник-кметът Лиис Лепик пред телевизията, като добави, че останките ще бъдат препогребани в гробище във Вананомме.

Съществуващите надгробни плочи с имената на войниците няма да бъдат върнати на място. На мястото ще остане само обелиск с форма на меч, но част от текста ще бъде покрит.

„Това място тук ще бъде почистено на по-късен етап, а какво може да стане с него в бъдеще, не знаем. След като останките тук бъдат идентифицирани и погребани отново, след това няма да се налага да маркираме никакви гробове тук“, каза Лепик.

Не е напълно ясно колко комплекта човешки останки са били погребани в Техумарди, според Арнолд Унт, археолог в Естонския военен музей. Ексхумираните останки обаче няма да бъдат подложени на ДНК анализ, а просто ще бъдат препогребани, каза той пред EER.

Естонското правителство обяви плановете си да премести гробовете от съветската епоха през февруари. Външното министерство в Москва предупреди, че погребването на тленните останки без съгласието на роднините на войниците няма да остане без отговор. Руското посолство в Талин определи решението като „пореден богохулни акт на държавен вандализъм“.

Заедно със съседите си Латвия и Литва, Естония провежда национална кампания, насочена към така наречената десъветизация, от началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г. През последните две години бяха демонтирани множество мемориали на съветски войници, убити през Втората световна война.

Балтийските държави са част от Руската империя през 19 век, но обявяват независимост през 1918 г. след Октомврийската революция. След началото на Втората световна война трите държави стават част от Съветския съюз. Малко след това обаче те са завладени от нацистка Германия. Червената армия ги освобождава от германските войски и те остават съветски републики до разпадането на СССР през 1991 г. Сегашните правителства в страните, които се присъединиха към ЕС и НАТО, твърдят, че това е период на руска окупация и разглеждат паметниците от съветската епоха като символи на потисничеството.

Руското външно министерство многократно осъди опитите за „отмяна“ на руската култура, призовавайки западните власти да „спрат да пренаписват историята“.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *