ЕП отпуска 3,9 милиарда евро за 2013

Ds olil

След месеци на сложни преговори Парламентът даде благословията си за дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2014—2020 г. Всички изисквания, посочени в резолюцията от юли, която бе приета след политическо споразумение на най високо равнище между Парламента, ирландското председателство и Комисията, вече са изпълнени. Общият бюджет за следващите седем години възлиза на 960 милиарда евро за поети задължения и 908 милиарда евро за плащания (при цени от 2011 г.)
На първо място, Парламентът поиска повтарящият се недостиг при плащанията, който затрудни почти до невъзможност Европейската комисия в изпълнението на нейните правни и финансови задължения през последните години, да бъде отстранен, така че 2014 г., да не започне „на червено“. Държавите членки се споразумяха да се добавят още 3,9 милиарда евро към бюджета за 2013 година.
На второ място, Парламентът настоя всички правни основания за различните програми на ЕС да бъдат финализирани с процедура за съвместно вземане на решения от Съвета и Парламента. Това се реализира, и в резултат много програми ще бъдат гласувани още на тази пленарна сесия.
На трето място, ЕП настоя за създаването на работна група за „собствени ресурси“ на най-високо равнище, която да работи по реформирането на приходната част на бюджета на ЕС, тъй като сегашната система, с всички изключения, отстъпки, различни източници на финансиране и зависимости от националните бюджети, се е превърнала в нещо почти необяснимо. Държавите членки се договориха за създаването на тази група, която ще започне работа скоро.
Със споразумението от юни 2013 г., Парламентът обезпечи ключови приоритети, определени в неговия мандат за преговори. Сред тях беше постигането на пълна гъвкавост, за движение на неплатените средства (бюджетни кредити за плащания) между различни години и висока степен на гъвкавост по отношение на поетите бюджетни ангажименти, както между годините, така и между категориите разходи. Тази гъвкавост е необходима, за да се гарантира, че всяко евро от бюджета на ЕС ще бъде използвано там, където е най-необходимо, особено сега, когато годишните бюджети ще бъдат намалени.
Друго ключово постижение за Парламента е постигането на „клаузата за преразглеждане“, според която Европейската комисия трябва да представи преглед на изпълнението на дългосрочния бюджет на ЕС (Многогодишната финансова рамка — МФР) през 2016 г., при пълно отчитане на икономическите обстоятелства към този момент. Специално внимание ще бъде отделено на синхронизирането на периода на действие на МФР — в момента с продължителност от седем години — с петгодишния политически цикъл на институциите на ЕС. Прегледът ще бъде придружен от законодателно предложение за преразглеждане.
Очаква се съветът да приеме новата МФР, като „А“ точка в рамките на Съвета за конкурентоспособност, който ще се състои на 2 декември.

Светлозар Стоянов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram