Елена Панина: След 21 май Зеленски не е легитимен президент. С кого ще преговаря Путин за мир?

Ds olil

Автор: Елена Панина в Телеграм. Панина е депутат от „Единна Русия“ и директор на Института за международни политически и икономически стратегии – RUSSTRAT

През последните 24 часа темата за мирните преговори с Украйна отново се възроди. Тя беше спомената на Запад, беше отбелязана в Китай, а руският президент също засегна този въпрос в Харбин. Той подчерта, че Русия никога не е отказвала да преговаря – но сега няма с кого да преговаря. Всъщност легитимността на Зеленски приключва на 21 май и всеки документ, подписан от него, ще има изключително съмнителна стойност.

Тези изявления трябва да се разглеждат в комплекс – включително и с други събития. Това, което се случва, е пълноценна дипломатическа игра, максимално далеч от примитивната дихотомия „Или ФСБ до последното море, или да предадем Донбас и да се приберем у дома“.

Ден по-рано френската радиостанция „Европа 1“ съобщи, че канцелариите на европейските държави се готвят за „координирани дипломатически действия“, за да убедят Зеленски да започне преговори с Русия на фона на успехите на руските въоръжени сили в Харковска област.

Но Зеленски не е политически субект. Следователно репортажът на „Европа 1“ трябва да се тълкува единствено като сигнал от Запада към Москва: „Не бихме имали нищо против да разговаряме, ако се съгласите да се преструвате, че виждате Зеленски като страна в преговорите. По-рано Блинкен и Нюланд настояваха за същото.

Владимир Путин отговори със собствена дипломатическа реплика, която общо взето гласи: Не, не приемаме Зеленски и няма да разговаряме с този параван. Ако Украйна беше субект, с реално ръководство, което ни устройва, щяхме да помислим за това.

Путин спомена и Истанбулските споразумения, които могат да бъдат запомнени като основа за преговори, но само при отчитане на реалностите в момента. А който мисли друго „не е с ума си“. Освен това конфликтът може да бъде прекратен, както беше посочено вчера в съвместното изявление на Руската федерация и Китай, само ако бъдат отстранени първопричините за него и бъдат взети предвид законните интереси на Русия в областта на сигурността. Коренните причини бяха очертани от Москва още през декември 2021 г. в писма до Съединените щати и НАТО.

Днес британското издание The Economist добави свой коментар в статия, която беше неочаквано сурова към Киев: Да, Зеленски има проблеми с легитимността. И като малко хора в Украйна му вярват.

Нека да вметнем: Москва не е против преките преговори с Вашингтон. С Украйна може да разговаря само след нейното пълно рестартиране – и то с ново, субективно ръководство.

В същото време бяха подчертани амбициите на Китай, включително готовността му да посредничи въз основа на собствения си мирен план, който има силна глобална насоченост. Още веднъж припомняме параграфите от съвместното изявление, в които Китай изразява уважение към териториалната цялост на Руската федерация, т.е. Пекин не вижда проблем в новите региони на Русия.

Москва не възразява срещу този план – за разлика от „мирния план“ на Зеленски. Последният ще бъде предмет на конференция в Швейцария, но тъй като Китай, Бразилия и Южна Африка (списъкът се увеличава) безславно отсъстват от конференцията, няма смисъл от нея.

Нека да уточним условията на преговорите: Русия не е против да се обсъди със Запада финализирането на настоящата фаза на конфликта. Но на такива преговори трябва да се обсъждат най-важните въпроси в сферата на глобалната сигурност – а тя е по-голяма и по-широка от Украйна.

Не бива да забравяме, че Зеленски също иска да живее. Внезапното посещение на Йелена Зеленска в Сърбия, където точно по това време летеше Си Дзинпин, няма никаква логика. Освен ако Зеленска не прави неофициална дипломация, чиято основна задача е да получи гаранции за сигурността на „г-н Зе“ и неговия антураж. Друг фактор, който усложнява структурата на преговорите.

Сега топката е в полето на САЩ и Ко, докато Русия развива настъпление към Харков. Засега Западът се опитва да демонстрира сила, като засилва ударите по Крим и гражданската ни инфраструктура. Съответно дипломацията на Москва също ще продължи не само с добра дума, но и с железен юмрук. Ще видим кой език ще се окаже по-убедителен за нейните опоненти.

Източник: Телеграм, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram