Дуров: Арестът ми беше изненада, тъй като лично помогнах за създаването на гореща линия с Франция заради терористични заплахи

Ds olil

Основателят и изпълнителен директор на Телеграм Павел Дуров направи първото си изявление, след като беше освободен под парична гаранция от 5 млн. евро във Франция и му беше наложена забрана да напуска страната.

„Миналия месец бях разпитван от полицията в Париж в продължение на четири дни след пристигането ми. Казаха ми, че мога да нося лична отговорност за незаконното използване на Телеграм от други хора, тъй като френските власти не са получили отговори от Телеграм“, написа Дуров в канала си.

Той нарече обвиненията срещу него изненадващи по няколко причини: Телеграм има официален представител в ЕС, който приема искания и отговаря на тях. Освен това френските власти не са имали пречки да се свържат директно с него за искане за помощ.

„Като френски гражданин често съм посещавал френското консулство в Дубай. Преди време, когато ме помолиха, лично им помогнах да създадат гореща линия с Tелеграм за борба с терористичните заплахи във Франция“, каза Дуров.

Той подчерта, че ако дадена държава е недоволна от интернет услуга, е установена практика да се предприемат съдебни действия срещу самата услуга.

„Като платформа искате да бъдете верни на принципите си по целия свят, като същевременно гарантирате, че с тях не се злоупотребява в страни с крехък правен ред. Посветихме се на работа с регулаторите, за да намерим правилния баланс. Да, ние се придържаме към нашите принципи. Но винаги сме били готови за диалог“, заяви Дуров.

Той също така отбеляза, че Телеграм изтрива милиони злонамерени съобщения и канали всеки ден, както и публикува ежедневни отчети за прозрачност.

„Понякога не можем да се споразумеем с регулатора на дадена държава за правилния баланс между поверителност и сигурност. В тези случаи ние сме готови да напуснем тази страна. Правили сме го много пъти. Когато Русия поиска да предадем ключовете за криптиране, за да позволим наблюдение, ние отказахме – и Телеграм беше забранен в Русия. Когато Иран поиска да блокираме канали на мирни протестиращи, ние отказахме – и Телеграм беше забранен в Иран. Готови сме да напуснем пазари, които не са съвместими с нашите принципи, защото не правим това за пари. Водени сме от намерението да носим добро и да защитаваме основните права на хората, особено на места, където тези права са нарушени“, каза Дуров.

Според него „всичко това не означава, че Телеграм е перфектен. Дори фактът, че властите могат да бъдат объркани от това къде да изпращат заявки, е нещо, което трябва да подобрим. Но твърденията в някои медии, че Телеграм е някакъв анархичен рай, са абсолютно неверни. Ние премахваме милиони вредни публикации и канали всеки ден. Ние публикуваме ежедневни отчети за прозрачност Имаме директни горещи линии с неправителствени организации, за да обработваме по-бързо спешни заявки за модериране.

Въпреки това чуваме гласове, които казват, че това не е достатъчно. Рязкото увеличаване на броя на потребителите на Телеграм до 950 милиона причини нарастващи проблеми, които улесниха престъпниците да злоупотребяват с нашата платформа. Ето защо си поставих за лична цел да гарантирам, че значително подобряваме нещата в това отношение. Вече започнахме този процес вътрешно и ще споделя с вас повече подробности за нашия напредък много скоро.

Надявам се, че събитията от август ще направят TТелеграм — и индустрията на социалните мрежи като цяло — по-безопасен и по-силен. Благодаря отново за любовта и меметата“, написа Дуров.

Източник: obektivno.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *