Гръцкият премиер: Увеличеният износ на електроенергия за Украйна доведе до скок на цените в Югоизточна Европа

Ds olil

Значителното увеличение на износа на електроенергия от ЕС за Украйна след руските удари по нейната мрежа предизвика скок в цените в Югоизточна Европа, предупреди гръцкият министър-председател.

В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирано от Financial Times, Кириакос Мицотакис казва, че цената на електроенергията миналия месец е достигнала 130 евро за MWh, което е увеличение от 60 евро за MWh. Една от причините за скока е фактът, че износът на електроенергия от ЕС за Украйна се е увеличил почти шест пъти тази година. Преди войната Украйна беше нетен износител на електроенергия.

„Чувстваме, че има мини енергийна криза, за която никой не говори“, пише Мицотакис, като призовава за по-добър надзор на европейския пазар на електроенергия от страна на Комисията, тъй като в момента той е „неразбираема черна кутия – дори за експертите“ .

Сред другите фактори, които допринесоха за много по-високите цени на електроенергията в Югоизточна Европа, бяха ниските валежи, които изпразниха язовирите, летните жеги и прекъсванията на производството на електроенергия, пише FT, цитирайки писмото на гръцкия премиер.

„Има фундаментално изкривяване на енергийния пазар на Югоизточна Европа“, посочва Мицотакис. – „Нещо не работи както трябва. Не очаквам незабавни решения, но поне нека някой да се заеме с това.”

Мицотакис не е сам в призивите си към Комисията да направи нещо, за да ограничи цените на електроенергията. Букурещ смята за непосилно да продължава да снабдява Молдова и Украйна с електричество заради високите цени на тока, които са до три пъти по-високи от тези в Западна Европа. Това заяви министърът на енергетиката на Румъния Себастиан Бурдуя.

Според него Европейският съюз трябва да поеме част от тези разходи. Румънският министър напомни на Брюксел, че идеята за европейския енергиен пазар е солидарност, така че всички да се възползват.

Подобна е и ситуацията в България. Както Обективно.БГ съобщи на 2 септември, България, Румъния и Словения са държавите с най-скъп ток. На пазарния сегмент „ден напред“ България дори се нареди на трето място по най-висока цена на електроенергията в Европа след Словения, по данни на energyineu.com. Българските фактчекъри веднага маркираха всяка новина, свързваща скока на цените с износ за Украйна, като фалшива новина.

По-рано тази седмица бившият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, натоварен от Комисията да подготви доклад за икономиката на блока, предупреди , че високите цени на електроенергията влияят върху конкурентоспособността на европейския бизнес.

В своя доклад Драги предложи цената на вятърната и слънчевата електроенергия да бъде отделена от цената на газа. „Цените на енергията също станаха по-нестабилни, увеличавайки цената на хеджирането и добавяйки несигурност към инвестиционните решения“, каза Драги в своя доклад.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *