Гражданите на ЕС да даряват пари за оръжие за Украйна, призовава резолюция на Европейския парламент

Ds olil

Европейският парламент (ЕП) на пленарна сесия в Страсбург прие с мнозинство резолюция за Украйна, призоваваща страните от ЕС незабавно да премахнат всички ограничения върху ударите на Киев дълбоко на руска територия.

Резолюцията беше подкрепена от 425 депутати, 131 гласуваха против, 63 се въздържаха.

В документа, по-специално, се посочва, че „Европейският парламент призовава държавите членки незабавно да премахнат ограниченията за използването на западни оръжейни системи, доставени на Украйна, срещу легитимни военни цели на руска територия, тъй като това възпрепятства способността на Украйна да упражнява пълноценно правото си на самоотбрана в съответствие с международното право и прави Украйна уязвима“.

Депутатите заявиха, че „недостатъчните доставки на боеприпаси и оръжия, както и ограниченията за тяхното използване, заплашват да подкопаят положените досега усилия“.

Европейският парламент настоява Украйна да получи повече боеприпаси, включително германски ракети Taurus.

Евродепутатите също така призоваха за продължаване на разширяването на санкциите срещу Русия, ускоряване на отпускането на заем от 50 милиарда евро на Киев с изплащане на приходи от замразените активи на Русия и подготовка на законодателна рамка за пълна конфискация на руските активи.

В резолюцията си депутатите призоваха и за по-активно натрупване на пари за оръжие за Киев чрез организиране на доброволно набиране на средства сред населението на страните от ЕС в контекста на намаляването на финансирането за такива разходи от страните.

Резолюциите на ЕП по въпросите на външната политика са консултативни по своя характер и не са обвързващи за институциите на ЕС или държавите — членки на ЕС.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че удари с натовски ракети дълбоко в Русия ще означават обявяване на война от НАТО. Според него страните от НАТО сега обсъждат не само възможното използване на западни оръжия с голям обсег от Киев, но всъщност решават дали да участват пряко в украинския конфликт. Прякото участие на западните страни в украинския конфликт ще промени същността му, Русия ще бъде принудена да взема решения въз основа на създадените по този начин заплахи за нея, добави той.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос за възможната реакция на Руската федерация на нови удари по руска територия, отбеляза, че държавният глава и военните, „които предприемат подходящи контрамерки и се подготвят за тях“, са наясно с това. Песков също така посочи, че изявлението на Путин за последиците от ударите със западни оръжия дълбоко в Русия е изключително ясно и недвусмислено, няма съмнение, че е достигнало до адресатите.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *