Германия инжектира 60 млрд. евро във фонда си за климата

Ds olil

Новото правителство на Германия прие допълнителен бюджет в понеделник, с който фондът за климата ще бъде подсилен с дългово финансиране в размер на 60 млрд. евро. Така ще бъдат осигурени повече инвестиции за преминаване към зелена икономика, предаде Ройтерс.

Мярката, приета единодушно от кабинета на канцлера Олаф Шолц, ще насочи милиарди неизползван дълг от тазгодишния федерален бюджет към правителствения фонд за климата за бъдещи разходи.

Бюджетната маневра беше договорена миналия месец от лявоцентристките социалдемократи, „Зелените“ и Свободната демократическа партия в коалиционното им споразумение, което им позволява да се възползват максимално от временното отлагане на ограниченията за заемане на средства, предвидени в конституцията.

Промяната помага на новия министър на финансите на Германия Кристиан Линднер да се върне към правилото за дълговата спирачка от 2023 г. и все пак да даде възможност за повече публични инвестиции, необходими за намаляване на въглеродните емисии в най-голямата европейска икономика.

„60-те милиарда евро за бъдещи инвестиции са стимул за икономиката“, коментира Линднер.

Управляващата коалиция иска да вложи средствата в мерки за опазване на климата – от пунктове за зареждане на електромобили до по-добра изолация на жилищата – и цифровизация на икономиката. Чрез новата финансова инжекция общият обем на фонда за климата ще стане 76,2 млрд. евро в началото на следващата година.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram