Втори ден сражения в Украйна, боеве в покрайнините на Киев

Атаката на руската армия срещу Украйна продължава днес втори ден, сражения се водят в покрайнините на столицата Киев. След серия от експлозии тази сутрин се очаква през деня руски танкове да навлязат в столицата. 

Жертвите от първия ден на руското нахлуване са 137 – сред тях и цивилни, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. 800 са убитите руски военнослужещи, твърди украинската армия.

И тази сутрин след 7 часа сирените за въздушна тревога огласиха столицата Киев и  западния град Лвов.

Серия от експлозии разтърсиха Киев тази сутрин – първо два взрива в 4.30, а после още 3 към 6.30 ч. Според украинските власти столицата е атакувана с ракети. Улучена е една жилищна сграда, трима души са ранени.

Украинската армия очаква руска танкова атака в Киев днес. Съветник на вътрешния министър Антон Херасченко заяви, че украинските сили са подготвени с противотанкови ракети.

По-рано американското разузнаване съобщи, че руски механизирани сили се намират на 20 километра от Киев, а на 100 километра до Иванков беше взривен мост, по който се е опитала да мине руска колона от танкове.

Вчера руски парашутисти установиха контрол върху летището „Гостомел“ в северозападните покрайнини на Киев.

Според източници в западно разузнаване руските сили са установили „пълно въздушно превъзходство“ над украинското въздушно пространство, предаде АФП.

Заместник военния министър Аня Малер съобщава, че украинската армия защитава позиции на четири фронта, въпреки че числеността на руските сили е по-голяма.

Украинската армия публикува видеокадри с улични сражения в североизточния град Суми на 30 километра от руската граница с население от 260 000 души. Близкият град Конотоп вече е обкръжен от руските сили.

Гранични служители бяха поразени с ракети в Запорожие към 4 и половина тази сутрин. Съобщава се за жертви.

От началото на операцията в Украйна руските въоръжени сили са атакували с над 160 ракети, съобщават от Пентагона. Мнозинството от тези ракети са балистични с малък обсег. Използват се и крилати ракети и ракети със среден обсег.

Също според Съединените щати в ядрената централа Чернобил, която вече е под руски контрол, има заложници. Централата не функционира след тежката авария от 1986 г. година, но районът остава високо радиоактивен.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди, че руски саботажни групи вече са влезли в Киев и призова жителите на града да бъдат нащрек. Много от тях прекараха нощта в бункери или в метростанциите. До 7 часа в Украйна имаше комендантски час от 22 часа снощи.

Малко след като прозвучаха сирените украинският президент Володимир Зеленски отново направи обръщение към нацията и потвърди ракетния обстрел.

Зеленски заяви, че Украйна е оставена сама срещу Русия, а той и семейството му са първите мишени на руското настъпление към Киев. 

„Оставам в столицата, семейството ми също е в Украйна, децата ми са в Украйна. Къде точно се намират нямам право да кажа. Според информацията ни врагът ме е белязал като мишена номер 1, семейството ми е мишена номер 2. Искат да навредят политически на Украйна като ликвидират държавния глава.“

Източник: БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram