Трънков джин, смятан за една от най-типичните британски алкохолни напитки, вече се произвежда и от Бъкингамския дворец, но част от суровините идват от България, съобщи „Дейли Телеграф“. Причината била, че качеството на британските трънки не съответствало на изискванията.
Buckingham Palace Sloe Gin е по-скоро ликьор, защото е с 26% алкохолно съдържание. Той има характерен червен цвят и силен плодов аромат, защото се приготвя със сливи, червени боровинки, карамфил и черни череши. Сладост добавят марципан, лека горчивина – цитрусови плодове, а се усещат и нотки на хвойна и джинджифил.
Произвежда го Barsham Brewery в Северен Норфолк (тук се прави и кралската Sandringham бира), но се оказа, че британските трънки в рецептата не отговарят на изискванията „като количество и качество“. Говорителка на Royal Collection Trust казва, че „използваме цели плодове, а не концентрат от тях, т.е. трябва да съответстват на най-доброто качество“, поради което се наложил внос от Източна Европа.
Местен производител твърди пред изданието, че обяснението от двореца е „абсолютен нонсенс“, защото храстът трънка (Prunus spinosa) давал навсякъде по света едни и същи по размер плодове с диаметър около 1 см. „Това не е розов храст с безброй варианти. Масово ги берат и замразяват в България. Всеки, който ги внася, го прави, за да пести разходи, понеже те ги продават с тонове и много по-евтино“, допълва той.
На сайта на производителя на кралския джин има и препоръчителна рецепта за коктейл Sloe Royale: 25 мл от Buckingham Palace Sloe, малко шампанско или газирано вино и украса от пресни горски плодове или кора от портокал.
Източник: Дневник
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram