Брюксел е разрешил опасно замърсяване с живак в консервите в Европа заради лобито на риболовната индустрия

Замърсяване с живак е открила неправителствената организация BLOOM при анализа на всичките 148 консерви с риба тон, взети от пет европейски държави. Считан от Световната здравна организация (СЗО) за едно от десетте химически вещества, предизвикващи най-голяма загриженост за общественото здраве в световен мащаб, наравно с азбеста и арсена, този невротоксин представлява сериозен риск за човешкото тяло.

След 18 месеца разследване BLOOM публикува доклад, в който разкрива как от 70-те години на миналия век европейските власти и мощното лоби на производителите на риба тон съзнателно са избрали да облагодетелстват икономическите интереси на индустриалния риболов в ущърб на здравето на стотици милиони консуматори на риба тон в Европа.

Този циничен лобизъм е довел до определянето на „приемлив“ праг на живак, три пъти по-висок за риба тон, отколкото за други видове риба като треска например, без да има и най-малко здравно оправдано основание за различен праг. Максимално допустимото ниво на живак в рибата тон не е определено произволно: то съответства на най-високите нива на замърсяване в рибата. С други думи, прагът на опасност не е определен за защита на човешкото здраве, а единствено за защита на финансовите интереси на индустрията за улов и продажби на риба тон. Праговете, определени от публичните органи в тайно споразумение с лобито на производителите на риба тон, водят до широко разпространено заразяване на населението с потенциално сериозни последици за здравето.

Живакът – изключително опасна отрова

Живакът се намира в големи количества в океана. Той се натрупва в рибата в най-токсичната си форма, метилживак, озовавайки се по рафтовете в магазините и след това в чиниите на милиони семейства. Хищник на върха на хранителната верига, рибата тон натрупва тежки метали от плячката си, което води до голямо увеличение на замърсяването с живак в сравнение с по-малките видове риба.

Рибата тон е най-продаваната риба в Европа. Редовното поглъщане на метилживак – дори в малки количества – представлява сериозна опасност за здравето, особено за развитието на мозъка на неродени и малки деца.

100% от консервите, тествани от BLOOM, са замърсени с живак

BLOOM е избирала произволно 148 кутии от пет европейски страни (Англия, Германия, Италия, Франция и Испания) и ги е тествала в независима лаборатория: 100% от кутиите са замърсени с живак. Повече от една от две тествани кутии (57%) надвишава най-стриктната максимална граница на живак, определена за риба в Европейския съюз (0,3 mg/kg). От 148 консерви, тези от марката Petit Navire, закупена в магазин Carrefour City в Париж, има рекордно ниво от 3,9 mg/kg, т.е. 13 пъти по-високо от рестриктивната граница от 0,3 mg/kg. Поради опасностите, свързани с редовното поглъщане на живак, дори и в малки дози, всички кутии, надвишаващи лимита от 0,3 mg/kg, трябва да бъдат забранени за продажба. Това не е така.

Фалшиви здравни стандарти за максимални продажбите на замърсени продукти

BLOOM е анализирал стотици официални документи от международни органи, отговорни за здравните стандарти (СЗО, Европейската комисия, Европейския орган за безопасност на храните) относно живака. Разследването установява, че за определяне на максималните нива на живак в рибата тон не се използва метод, който взема предвид последиците за здравето на възрастни и деца. Напротив, европейските контролни органи са избрали подход, който е в пълно противоречие с тяхното задължение да защитават общественото здраве: те използват действителното замърсяване с живак на рибата тон, за да установят праг, който гарантира, че 95% от консервите с риба тон могат да бъдат продадени. Ето защо рибата тон, един от най-замърсените видове, има максимална толерантност към живак три пъти по-висока от тази на най-малко замърсените видове (1 mg/kg в сравнение с 0,3 mg/kg за треската, например). Няма здравословна причина за това несъответствие: живакът е не по-малко токсичен, ако се погълне чрез риба тон.

„Живакът е мощен невротоксин, който се свързва с мозъка и е много трудно да се отървете от него. Всеки знае това“, обяснява Джули Гутерман, изследовател в BLOOM и главен автор на проучването. „Трудно ми беше да повярвам, че индустриалците и политиците могат съзнателно да изберат престъпния цинизъм, но трябваше да се изправя пред фактите. След като са действали нагоре по веригата на регулаторните прагове, това означава, че производителите и търговците на дребно вече могат да продават замърсени продукти законно. Да оставиш хората да вярват, че яденето на риба тон е безопасно от здравословна гледна точка, е непростима лъжа със сериозни последствия“, коментира изследователят.

 Неефективен контрол

Противно на бдителността, която такъв здравен проблем трябва да изисква, на практика няма контрол върху веригата за производство и маркетинг на риба тон. На Сейшелските острови в центъра за риболов за европейския пазар здравните власти са задължени да извършват около десет теста всяка година, за да гарантират съответствието на милиони килограми риба тон, изпратени в Европа. Ситуацията не се подобрява, след като рибата тон пристигне в Европа. След като кацне във Франция, например, проби се вземат от по-малко от петдесет пресни риби всяка година, но не и от консервирана риба.

„Това, което е важно да запомните, казва Джули Гутерман, е, че в Европа рибата тон се яде предимно в кутии. Въпреки това, доколкото ни е известно, от 2023 г. голям вносител като Франция не извършва никакви проверки за замърсяване на консервирана риба тон: дори една проверка годишно. Държавните власти дори не се опитват да скрият съучастието си с индустрията за риба тон. Те, на практика, са дали на рибарите и големите вериги за търговия на дребно лиценз за замърсяване“, каза експертът.

И накрая, заради занижения контрол, броят на тестовете с несъответстващи нива на замърсяване е логично твърде малък, за да предизвика най-малкото безпокойство сред властите – допълнителна димна завеса за засилване на подвеждащото впечатление за безопасност.

За да се сложи край на този скандал, който масово излага стотици милиони консуматори на риба тон на опасно замърсяване с живак, двете неправителствени потребителски европейски организации BLOOM и Foodwatch мобилизират гражданите да изискват действия както от държавните органи, така и от големите търговци на дребно. Двете асоциации призовават държавните органи да предприемат следните спешни мерки:

  • Европейската комисия трябва да приеме консервативен праг за замърсяване с живак в рибата тон (прясна и консервирана), като go приведе в съответствие с най-строгата граница, определена за други видове риба: 0,3 mg/kg. Като се има предвид популярността на рибата тон като най-консумираната риба в Европа, тя изисква строго регулиране;
  • Държавите членки следва да се позовават на предпазни клаузи, за да забранят незабавно продажбата на продукти от риба тон, съдържащи нива на живак над 0,3 mg/kg;
  • Правителствата в Европа трябва да защитят уязвимите групи от населението, като забранят храните, съдържащи риба тон в училищните столове, детските градини, домовете за възрастни хора, родилните отделения и болниците.

Освен това BLOOM и Foodwatch стартираха международна петиция, насочена към десет от най-големите европейски търговци на дребно, включително: Carrefour, Intermarché и Leclerc във Франция; Carrefour, Mercadona и Lidl в Испания; Conad, Coop и Esselunga в Италия; Edeka, Rewe и Aldi в Германия. Неправителствените организации призовават тези вериги супермаркети да поемат отговорност за здравето на потребителите, изисквайки:

  • Строг контрол и незабавна забрана на продукти от риба тон с нива на живак над 0,3 mg/kg, вместо сегашния стандарт от 1 mg/kg;
  • Спиране на всякаква реклама и промоция на продукти от риба тон;
  • Ясно етикетиране на продуктите от риба тон, както в магазините, така и онлайн, за информиране на потребителите за рисковете за здравето, свързани със замърсяването с живак.
  • Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram