Борис Джонсън: В тоалетната ми имаше подслушвателно устройство, след като Нетаняху я ползва

Подслушвателно устройство е намерено в личната баня на Борис Джонсън в британското външно министерство, след като е била използвана от Бенямин Нетаняху, твърди бившият британски външен министър и премиер.

Джонсън пише в мемоарната си книга, че когато израелският премиер е посетил неговия отдел през 2017 г., екипът по сигурността е открил устройство за подслушване в тоалетната, след като е била ползвана от Нетаняху.

По време на срещата им Нетаняху, когото Борис Джонсън нарича Биби, се е извинил, че трябва да отиде до тоалетната.

„Там Биби стоя известно време и може да е съвпадение, а може и да не е съвпадение, но ми казаха, че по-късно, когато са правили редовно почистване за „бръмбари“, са открили подслушвателно устройство в тоалетната“, пише бившият британски министър-председател.

Не е ясно дали Великобритания е поискала обяснение от Израел  за инцидента. Въпреки че никога не е работил в Мосад, израелската шпионска агенция, Нетаняху е известен с това, че е работил в тясно сътрудничество с тях.

Приблизително по същото време, през 2019 г., по време на президентския мандат на Доналд Тръмп, Израел беше обвинен, че е поставил подслушвателни устройства близо до Белия дом.

Според американски служители Вашингтон е стигнал до заключението, че Израел вероятно стои зад поставянето на устройства за подслушване на мобилни телефони, открити близо до Белия дом и други чувствителни места в столицата.

Но за разлика от останалите случаи, когато на американска земя са разкрити случаи на чуждестранен шпионаж, администрацията на Тръмп не укори израелското правителство и нямаше последствия заради поведението на Израел, каза един от бившите служители, цитиран от Politico.

Миниатюрните устройства за наблюдение, известни като „StingRays“, имитират обикновени клетъчни кули, за да заблудят мобилните телефони да споделят своите данни за местоположение и информация за самоличност. Официално наричани международни мобилни устройства за улавяне на самоличност на абонати или IMSI-уловители, те също могат да улавят съдържанието на разговорите и използването на данни.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *