Бира и шкембе? Ето как се справят с махмурлука в други части на света

Ds olil

Това е сезонът на веселието и на всичко, което подхранва доброто настроение.

С други думи, това разточително време на годината често води до далеч не толкова приятни сутрини. И тъй като все още няма магическо хапче за махмурлук, все се чудим какво можем да направим, аз да се почувстваме по-добре.

В България намираме отговора в горещата шкембе чорба, придружена от ледена бира. Според други нации разковничето се крие във въглехидратите. Махмурлукът по същество е тежко обезводняване, придружено от спад в кръвната захар, и води до редица симптоми като гадене, умора, раздразнителност и главоболие.

Въпреки тези неприятни последици понякога ни се случва да изпитваме махмурлук и да търсим вълшебен лек за него.

От ключово значение е преодоляването на дехидратацията и връщането на кръвната захар в нормални равнища, затова пиенето на много вода и зареждането на тялото с въглехидрати, здравословни мазнини и протеини може да помогне. Разбира се, трябва да отбележим, че най-добрия начин да избегнете махмурлука е да не консумирате алкохол.

Нова книга, наречена „Помощник за махмурлук“ от Лорън Шоки, показва редица рецепти, които могат да бъдат направени от всеки, а повечето продукти са лесни и достъпни за закупуване.

Сред предложенията са пикантни наденички, саламурата на киселите краставички и сандвичите с авокадо. Заедно с тях има и поглед към това как хората по света се справят с махмурлука и с какви храни и напитки го смекчават.

Париж

Въпреки, че пиенето на алкохол в деня след тежка вечер да не е препоръчително, много хора не само в България, но и по света се кълнат, че „клин клин избива“. Голяма част от тях смятат, че истината е в доброто старо „Блъди Мери“.

Напитката може да бъде намерена навсякъде, но има специално значение в Париж, където всъщност е създадена през 1921 г. в бар „Ню Йорк“.

Въпреки че през годините редица заведения предлагат свой прочит на „Блъди Мери“, тук коктейлът се прави по най-старомодния начин – водка, доматен сок, сос „Табаско“, черен пипер и сос „Уорчестър“.

Лондон

Горещото разтопено сирене съставлява огромна част от чара на пицата, особено ако ни гони махмурлук. Но от друга страна пицата не е единственият начин да пробваме да излекуваме махмурлука с голяма доза сирене.

В Лондон тост-сандвичът със сирене е произведение на изкуството, а освен това е изключително лесен за приготвяне вкъщи, колкото и да ни е зле.

Припичате хляба на тостер от двете страни, след това намазвате с масло и пикантна горчица, а най-отгоре слагате щедра доза настъргано сирене чедар. Плъзгате за кратко във фурната, докато сиренето се разтопи, и воала!

Сега сте много по-близо до това да преодолеете този ден с лекота.

Берлин

Въпреки че жителите на Берлин са готови да се насладят на пикантни вурстове по всяко време на деня, тази класическа немска бърза закуска е може би най-приятна на сутринта след голямото напиване.

За непросветените, пикантните вурстчета в немската столица са направени от свинско месо и се поднасят нарязани на колелца с размерите на една хапка, залети с пикантен кетчуп, преди да бъдат поръсени с къри. Богатият сос, сочната наденица и топлината, която предизвиква кърито, събужда притъпените сетива и дава ободряваща доза енергия.

Още по-добре е, ако угощението е придружено от пържени картофки.

Копенхаген

Flaeskestegssandwich (сандвич с печено свинско) е епичен по размери месен сандвич, който е като кулинарно злато за махмурлиите и за гладните. Датската кухня, която често свързваме с красиво поднесени минималистични чинии, всъщност предлага доста по-голямо разнообразие от ястия.

Емблематичният за страната сандвич е разточителна, леко хаотична глезотия – помислете за дебели резени печено на скара свинско, сгушени в пухкава питка с хрупкава коричка, допълнени от кисели краставички, червено зеле и пикантна майонеза.

Можете да го пробвате както за да излекувате махмурлука си, така и ако сте екстремно изтощени и гладни.

Манила

Всеки, който е прекарал една нощ в пиене на коктейли в Манила с местните, може да свидетелства, че в този град умеят да се забавляват качествено. Шеф-готвачът Джорди Навара е начело на един от най-добрите ресторанти в града, който се слави с изисканите си интерпретации на класически филипински ястия.

Навара обяснява, че що се отнася до яденето след силна вечер, много филипинци посягат към тапсилог. По принцип това е сушено или полусушено мариновано говеждо месо, поднесено с ориз с много чесън и пържени яйца. Ястието е простичко, засищащо и се продава дори и в метрото на Манила.

В града разчитат на това да предотвратят махмурлука и затова консумират тежкото, мазно ястие в края на дива купонджийска нощ.

Сидни

Кафе-културата в Сидни е известна със своите здравословни брънчове. Размачкано авокадо на препечена филия вече се намира навсякъде в модерните менюта, но всъщност този сандвич е австралийско изобретение.

Това е вкусно, здравословно ястие се приема след осем плътни часа сън за изтрезняване и е опция за борбата с махмурлука. Високото съдържание на калий в авокадото помага за попълването липсите на ключовото вещество, а яйцата, които се сервират със сандвича, съдържат витамин А и правят тоста предпочитан избор за махмурлиите.

Добавете малко лют сос, за да засилите аромата и ще усетите как се събуждат сетивата ви.

Токио

В Токио има повече звезди Michelin, отколкото където и да било другаде по света, но неколкостепенно дегустационно меню не е това, което искате, ако се чувствате като сгазени от валяк.

Хисато Хамда е съосновател на верига за бързо хранене, която е прочута основно със своите сандвичи с висококачествено говеждо кобе. Хамда се кълне обаче, че лекът за махмурлук е да се яде преди лягане.

За целта той избира еки-соба – вид нудли, които преди са се сервирали по железопътните гари. Там човек е имал възможност да вземе еки-соба на път за дома си или за влака, защото се приготвят супер бързо – можете да ги получите след едва 30 секунди след поръчката, полезно качество, ако сте пияни.

Любимият му вариант съдържа темпура и сурово яйце, допълнително настърган китайски праз и гъст соев сос в токийски стил, който е стоплящ и хранителен. Като цяло това е сгряваща и питателна бърза храна, която ви връща до функциониращо състояние.

Банкок

Тайланд има една от най-богатите култури на хранене в света, а освен това е и завидна сцена на нощния живот. Така че не е изненадващо, че там могат да бъдат намерени редица хранителни, ободряващи ястия, които да ви помогнат след дълга вечер навън.

Перм Пайтауаят, известен в Instagram като theskinnybib, е кулинарен блогър, изследовател и авторитет по темата за тайландската и азиатската кухня. Първият и най-важен избор за храна против махмурлук за жителите на Банкок е Khao Tom Kui – гореща тайландско-китайска оризова каша с добавки, които варират от пикантно месо до мариновани зеленчуци.

Перм също се заклева, че трябва да се яде преди лягането, а не на сутринта. В града има няколко популярни денонощни заведения, които сервират тази каша. Част от тях имат статута на институции сред купонджиите.

Друг подобен лек е китайската супа със свинска кайма и сушени сливи, която ще върне всеки пияница в кондиция.

Монреал

Чипс, сос грейви и сирене – това звучи като музика за натежалата от махмурлук глава. В Канада това е национално ястие, наречено „poutine“, към което местните се обръщат в деня след тежка вечер.

Класическата версия е надежден помощник за махмурлиите, но има още десетки начини за сервиране на poutine в Монреал. Там добавят съставки като бекон, „дърпано“ свинско и патешки бутчета.

Един от най-добрите варианти в града е „poutine du coq“, гениално изобретение, което комбинира пържените картофки с голяма порция печено пиле, пържени пилешки бутчета, пилешки грейви сос и сос тандури. Такова количество сол рядко се свързва с кулинарна нирвана, но тук случаят е точно такъв.

Единбург

Наденицата на име Lorne, още известна като „квадратна наденица“, се смята за национална институция и чудо за махмурлук от повечето шотландци. Тези квадратни парчета от богато, сочно и подправено говеждо са перфектния пълнеж за различни хлябове и рула.

Изборът на хляба е важен за гурманите, които се борят с махмурлук, като повечето избират лек и ефирен бял хляб, който се продава във всяка местна пекарна в Единбург и извън него.

Легендарният статус на наденицата не се свързва с нейните хранителни качества, а със способността й да възстановява изтощения организъм. Препоръчва се да се приема с Irn Bru – шотландска газирана напитка.

Москва

В Русия чаша от саламурата на киселите краставички от буркан е легендарен лек срещу махмурлук. Идеята е, че соленият сок ще ви накара да пиете повече вода – нещо, от което се нуждаете, когато тялото ви е дехидратирано.

Това е достъпен и евтин избор в моменти, в които стомахът ви не може да поеме по-солидна храна, а разходката до хладилника ви се вижда безкрайно дълга.

Може да звучи като откачена идея, но зад нея има и доза наука. Ферментационният процес при мариноването създава естествени пробиотици, а големите количества сол помагат да се заменят електролитите, загубени при дехидратация.

Дъблин

Дъблин има прословута клубна култура, така че не е учудващо, че Ирландия създава и лекарство за махмурлук под формата на закуска за следващия ден. А махмурлукът в Дъблин може да бъде брутален, признават запознатите с темата.

Един от начините за справяне с това е прословутия хляб, измислен в Уотърфорд, но усвоен добре в столицата през последните години. Там има опция към хляба да се прибави солидна порция месо и въглехидрати.

Представете си пухкава питка, напълнена с бекон, наденички или черен пудинг, понякога гарнирана с препечен сос, но никога с кетчуп. Хапва се с лимонада или чаша тъмна бира. Ако това не сработи, имате вариант и за прясно уловени стриди.

Уебкафе

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram