Аналена Бербок оправда разхода от 1,5 млн. евро на кабинета за гримове и прически: „Иначе изглеждаш като гробар“

Германският външен министър Аналена Бербок се опита да оправдае харченето на повече от десет хиляди евро месечно от парите на германските данъкоплатци за фризьори и гримьори, като заяви, че в противен случай би изглеждала „като гробарка“, цитирана от ZDF.

Отбелязва се, че за година цената на грима за ръководителя на германското външно министерство възлиза на 136 500 евро и след критики Бербок заяви, че се нуждае от всичко това.

„Иначе изглеждаш като гробар, защото си напълно сив“, каза тя.

Германската външна министърка обясни, че често е трудно да се намери гримьор, когато пътува, така че тя взема личен гримьор със себе си. И тъй като ръководителят на германското външно министерство пътува по работа много често, дневният й разход за грим е висок.

Правителството на канцлера Олаф Шолц през 2022 г. е отпуснало 1,5 милиона евро за фотографи, гримьори и фризьори, което е с 80% повече в сравнение с предишни години, когато на власт беше Ангела Меркел.

„Смятаме, че хората в правителството могат да направят добро впечатление дори без скъпи гримьори за сметка на данъкоплатците“, коментира високите разходи Алиансът на данъкоплатците.

След Бербок Шолц харчи най-много за грим и прическа, около 40 хиляди евро годишно, а данъкоплатците все още финансират публичните прояви на Ангела Меркел, която харчи 3 хиляди евро месечно за тези цели.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *