Албански Ватикан: кой стои зад проекта за нова държава на Балканите

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети Албания, за да открие нова джамия в Тирана,  най-голямата джамия на Балканите, чието строителство е финансирано от Турция.

Това не е първото му посещение в Тирана, но този път имаше акцент, свързан с турската политика на Балканите. Визитата се състоя, след като албанският премиер Еди Рама обяви пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк на 23 септември, че страната му „планира да създаде суверенна държава за мюсюлманите бекташи, подобна на Ватикана, в столицата Тирана“.

Орденът на бекташите представлява четвъртата по големина религиозна общност в Албания след сунитските мюсюлмани и християните. Но дори проправителственото турско издание „Хюриет“ зададе въпроса: „Защо албанският премиер Рама, католически християнин, изведнъж реши да разпредели земя от столицата на страната си, за да създаде суверенна мюсюлманска държава и да се опита да мобилизира международна подкрепа за нейното признаване?

Кой има нужда от държавата на Ордена на бекташите и защо никой в света, с изключение на премиера Рама и духовния водач на ордена, бивш офицер от албанската армия, Едмонд Брахимай, известен сред последователите си като Баба Монди, не може да разбере това?“

Междувременно инициаторите на „албанския Ватикан“ вече обявяват параметрите на проекта: територията на новата държава ще заема няколко квартала в източната част на Тирана, които сега принадлежат на общността бекташ (тоест тя ще бъде около четири пъти по-малка от Ватикана).

Има сграда за срещи и молитви, музей на ордена, архив, болница и административни офиси. Новата държава няма да има армия, гранична служба и съдилища, но ще има разузнаване, „тъй като има врагове“.

Пожизненият ръководител на „албанския Ватикан“ ще бъде Баба Монди, чиято власт ще стане практически абсолютна. В „Суверенната държава на ордена на бекташите“ (това ще бъде официалното име на новата държава) консумацията на алкохол ще бъде разрешена и жените ще могат да носят каквото искат.

Според вестник „Хюриет“ „всичко това е мистериозно и подозрително“.

Орденът на дервишите „Бекташи“ възниква през 13 век на територията на съвременна Турция. В продължение на много векове членовете на ордена са еничарите, редовната пехота на Османската империя.

След разпада й, идването на власт на Кемал Ататюрк и началото на курса към секуларизация на страната, бекташите са подложени на репресии. Много от тях са принудени да напуснат Турция. Тогава Албания става новият център на бекташската дейност.

В същото време в самата Турция, според Министерството на вътрешните работи на страната, има 12,5 милиона последователи на тази секта, многократно повече, отколкото в Албания.

Бекташите не се считат за ислямски суфийски орден. Те са близки до шиитите (почитат Али, зет на Пророка) и идеологията им съдържа елементи на християнството (кръщението).

Бекташите не спазват правилата на шериата, изповядват алегорично разбиране на Корана, празнуват зороастрийския Навруз като рожден ден на Али и практикуват ежегодна изповед пред ментор.

Според анализатори в случай, че бекташите, които са вкоренени в Турция, придобият признаци на държавност, те ще преследват своите по-широки интереси не само в Албания и на Балканите, но и в Европа.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *