Албанският премиер: Дано Северна Македония не стане Южна Македония

„Различните гледни точки за това коя е била майката на даден национален герой и с кого е правила любов, или каква е била биометричната идентичност по онова време и с кого са се срещали, когато са решили да правят любов, са много, много интересни теми за историците, но не мисля, че те са част от всичко, което ни свързва, за да станем част от Европейския съюз. Това продължава да бъде валидно. Това не е атака срещу нашите български приятели, ние просто казваме нещо очевидно.“

Това заяви албанският премиер Еди Рама в Люксембург след края на втората междуправителствена конференция ЕС-Албания, с която по същество започнаха преговорите за членство на страната.

В съответствие с преговорната рамка на Албания днес беше открит първият преговорен клъстър „Основополагащи въпроси“, включващ теми от основно значение за изграждането на демократично, плуралистично и проспериращо общество.

„Не можете да научите това от книгите, не можете да го намерите никъде. Афганистан се провали, Ирак се провали, всички останали извън този континент, които са се опитвали да намерят демокрация, да процъфтяват, да вървят, са обречени на провал по една проста причина – те не са благословени да бъдат на този континент и да имат Европейския съюз като източник на знания и познания, като източник на всичко, което ви е необходимо, не само за да имате теоретични знания, но и да знаете практически, за да направите страната готова да бъде държава членка, което означава гаранция за индивидуални свободи, върховенство на закона и функционална демокрация“ – каза Еди Рама.

Да се попречи на Македония и след това на Северна Македония, надявам се да не стане Южна Македония, да направи това означаваше да се нанесе много голяма вреда на една нация, да се нанесе много голяма вреда на един народ, да се нанесе много голяма вреда на нашия регион, твърди албанският премиер.

Продължавам да държа на това и мога да кажа на всички, че това не е конфронтация, а факт. Обичам Александър Велики, всички обичаме Александър Велики, но не искам да знам, не искам да знам къде е роден и не претендирам да вземам участие като албанец в неговите гени, защото има много албанци, които ще кажат, че Наполеон е албанец. Не искам да повдигаме двустранен въпрос с Франция по този въпрос, защото впоследствие ще имаме двустранен спор за Корсика и това никога няма да приключи, каза Рама.

Източник: Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *