Абас и Путин разговаряха за създаване на палестинска държава и прекратяване на огъня в Газа

Ds olil

Руският президент Владимир Путин прие палестинския лидер Махмуд Абас в резиденцията си в Ново Огарьово на 13 август, предаде ТАСС.

По време на работната част на срещата Путин и Абас разговаряха за необходимостта от създаване на палестинска държава в съответствие с множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, както и – което изглежда малко по-реалистично и постижимо – за скорошно прекратяване на огъня в Газа.

Степента, до която последното е възможно, ще стане ясна, след като на 15 август започне нов кръг от непреки преговори между Израел и базираната в Газа палестинска групировка Хамас.

Палестинският лидер беше очакван в Москва още през ноември, но тогава той беше принуден да отложи посещението си поради „сложната ситуация“ в Близкия изток.

Откривайки преговорите в Ново Огарьово, Владимир Путин заяви: „Русия днес, за съжаление, трябва да защитава своите интереси, да защитава своя народ с оръжие в ръце. Но това, което се случва в Близкия изток, това, което се случва в Палестина, със сигурност не е оставено без внимание от наша страна“. Според него Москва е обезпокоена „от загубите сред цивилното население“ на Газа: „По данни на ООН те вече са 40 000 души, и то предимно, главно жени и деца.“ В същото време хуманитарната катастрофа се задълбочава с всеки изминал ден. В тази връзка руският лидер напомни: Москва е изпратила над 700 тона хуманитарни товари в Палестина (става дума за периода от октомври 2023 г. до юли 2024 г.).

Владимир Путин заяви, че Русия винаги е подкрепяла мирното уреждане на палестинско-израелския конфликт.

Според него „корените на този проблем са далеч в миналото“ и са свързани с игнорирането на резолюциите на ООН за създаването на две държави – арабска и еврейска – на територията на Палестина.

„Смятаме, че за да се осигури дългосрочен, надежден и стабилен мир в региона, е необходимо да се изпълнят всички решения на ООН и най-вече да се създаде пълноправна палестинска държава“, подчерта руският лидер.

На свой ред Махмуд Абас благодари на Путин за тази позиция, като нарече Русия „един от най-скъпите приятели на палестинския народ“. След Путин той също се позова на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и разкритикува световната организация, че не е успяла да помогне за създаването на палестинска държава. В същото време, според Абас, виновни за безсилието на ООН са Съединените щати, които до юни тази година са блокирали всички резолюции, призоваващи за прекратяване на огъня в Газа.

С поглед към бъдещето Махмуд Абас подчерта, че палестинците няма да приемат никакви възможни инициативи, които предполагат изселването им от Западния бряг (който, трябва да се припомни, се контролира от Махмуд Абас и неговите съмишленици от Фатах) и Газа (където доскоро управляваше Хамас).

„Няма да приемем това, няма да приемем експулсирането на палестинците от Ивицата Газа, от Западния бряг, от Йерусалим, както се е случвало многократно преди това през ХХ век: през 1948 г., през 1967 г. И ние вярваме, че с вашата подкрепа ще постигнем целите си“, обърна се палестинският лидер към Владимир Путин.За последен път Махмуд Абас беше в Русия през ноември 2021 г. – срещата му с президента Путин се състоя в Сочи.

През октомври 2022 г. двамата политици се срещнаха в Казахстан на срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия. От началото на войната в Газа руският и палестинският лидер са разговаряли по телефона три пъти. През същия период представители на Хамас – основните съперници на движението Фатах, са посетили Русия четири пъти.Последната визита на Хамас в Москва се състоя в края на юни – делегацията на радикалното движение беше ръководена от заместник-ръководителя на групировката Муса Абу Марзук.

Сред предизвикателствата, пред които е изправен Махмуд Абас, е вътрешнопалестинското помирение.

„Фатах“, „Хамас“ и други групи все още не могат да се споразумеят за правителство на националното единство.

Без това не могат да бъдат постигнати дългосрочни цели като създаването на всеобщо призната палестинска държава.През последните месеци в Пекин и Москва, наред с други, се проведоха преговори между различните палестински сили по този въпрос. Ако Палестина говори с един глас, може би ще бъде по-лесно да се решат и по-неотложните задачи. Ключова сред тях е успешното приключване на преговорите за ивицата Газа с посредничеството на САЩ, Катар и Египет.Очаква се следващият кръг да започне на 15 август в Доха – и Хамас, и Израел вече дадоха да се разбере, че са заинтересовани от продължаване на непреки контакти. Махмуд Абас подкрепя Хамас в това отношение: той неведнъж е призовавал международната общност да окаже натиск върху Израел да се съгласи със споразумението. Въпреки това Абас не повдигна темата в откритата част на срещата си с Владимир Путин.

Според израелския вестник „Хаарец“ посредниците – най-вече Съединените щати – са решени да постигнат примирие на всяка цена.

Според вестника Вашингтон е заплашил израелския министър-председател Бенямин Нетаняху: ако той прекъсне преговорите, САЩ ще променят политиката си спрямо Израел. Досега позицията на администрацията на Джо Байдън беше, че вината за провала на преговорите е единствено на Хамас, но сега Белият дом вижда основната пречка в позицията на еврейската държава, пише вестникът.

Обсъждането на параметрите на примирието в Газа може скоро да бъде възобновено.

В същото време в навечерието на преговорите, както често се случва, имаше ескалация на отношенията. Така на 10 август Израел нанесе удар по училищна сграда в района на Ат-Табаин в центъра на Газа, при който според палестинската страна са загинали повече от 90 души. Израелската армия заяви, че е атакувала „оперативен контролен център на Хамас“. На 12 август Абу Обейда, говорител на бригадите „Ал Касам“, военното крило на „Хамас“, заяви, че групировката е убила един от израелските заложници. За първи път от октомври насам Хамас обявява публично убийството на заложник. И това със сигурност не подобри атмосферата преди новия кръг от преговори. | БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram