Япония обеща помощ за Полша заради подкрепата ѝ за Украйна

Премиерът на Япония обеща да предостави на Полша подкрепа за развитие, за да съдейства на европейската страна да помогне на съседна Украйна при отбраната ѝ срещу Русия, съобщава „Асошиейтед прес“.

Полският премиер Матеуш Моравецки посрещна японския премиер Фумио Кишида във Варшава ден, след като Кишида направи изненадващо посещение в Киев и се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

Предвид нарастващата тежест върху Полша поради продължителната инвазия в Украйна, японският лидер обяви, че страната му ще предложи на Варшава помощ в подкрепа на нейната роля и се стреми към „енергично подготвяне“ на проекти.

Япония обикновено предоставя такъв вид обещана помощ на развиващите се страни, каквато Полша вече не е, но японското правителство прави специално изключение, подчерта той.

По думи на Кишида е от решаващо значение за единомислещи страни, като Япония и Полша, да останат обединени в подкрепата си за Украйна и в продължаването на санкциите срещу Русия.

По време на съвместна пресконференция с японския лидер Моравецки заяви, че във времето, когато се заражда „нов геополитически ред“, и двете страни разбират „заплахата за световния мир, идваща от руския империализъм“.

Полша предостави военна, хуманитарна и политическа подкрепа на Украйна по време на войната, започнала преди 13 месеца.

Кишида, който ще председателства среща на върха на Г-7 през май, посочи, че Япония ще подчертае необходимостта от продължаващо сътрудничество с Полша и от международна подкрепа за Украйна.

След разговорите с Моравецки той отбеляза и че Япония е заинтересована от изграждане на по-тесни връзки с регионалните съюзи в Централна и Източна Европа, като деветте страни членки на източния фланг на НАТО, Вишеградската група на Полша, Чехия, Словакия и Унгария, и страните от икономическата инициатива „Три морета“.

По-късно Кишида се срещна и с полския президент Анджей Дуда.

Вчера японският премиер посети Украйна, като визитата му съвпадна с посещението на китайския лидер Си Дзинпин в Москва.

Моравецки заяви, че посещението на китайския лидер в Русия е предизвикало „безпокойство“.

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram