Шолц: Германия може да обяви извънредно положение заради Украйна

Може да се наложи Германия да обяви извънредно положение, за да предостави допълнителна помощ на Киев през следващата година, ако ситуацията в Украйна се влоши, предупреди канцлерът Олаф Шолц в правителствено изявление пред парламента. Опозицията нарече плана му „финансова измама“ и се зарече никога да не го допусне да се случи.

Коалиционното правителство на Шолц току-що постигна споразумение за бюджета за 2024 г. след седмици на напрегнати преговори. Кабинетът се съгласи да запази съществуващите дългови ограничения, като същевременно намали оперативните разходи и намали някои субсидии, свързани с климата.

По-нататъшната военна и финансова помощ за Киев беше посочена като един от най-важните приоритети на Берлин, наред с прехода към зелена икономика на Германия и укрепването на социалното сближаване.

„Ще се застъпвам за устойчива, надеждна подкрепа за Украйна, защото става въпрос за сигурността на Европа“, каза Шолц пред долната камара на парламента, Бундестага.

Според канцлера Берлин планира да похарчи 8 милиарда евро за оръжия за Киев през следващата година, заедно с неуточнена сума пари, отпусната за финансова помощ на украинския бюджет, и още 6 милиарда евро  за подкрепа украински бежанци, живеещи в Германия.

Той също така призна, че международната подкрепа за Киев намалява и може да принуди Берлин да изразходва още повече средства за подпомагане на Украйна. Предполага се, че Русия разчита на западните поддръжници на Киев да изоставят Украйна, добави той, и „опасността не може да бъде отхвърлена“.

„Ясно е, че, ако ситуацията се влоши… защото други поддръжници оттеглят помощта си, тогава ние трябва да реагираме на това“, обясни Шолц и добави, че това може да наложи правителството да задейства специална клауза за извънредни ситуации и да заобиколи законодателството за държавния дълг.

Вече решихме да предложим резолюцията в Бундестага в случай на подобно развитие, каза канцлерът. Приетото през 2009 г. фискално правило, известно като „спирачката на дълга“ в Германия, ограничава националния бюджетен дефицит до 0,35% от БВП и ограничава емитирането на нови държавни облигации.

Специална клауза все още позволява на правителството да заобиколи тези ограничения в случай на „непредвидена извънредна ситуация“.

Кабинетът на Шолц беше спрян веднъж вече през ноември, когато германският конституционен съд определи бюджета за 2024 г. като незаконен поради нарушаване на това правило за „спирачка на дълга“ и забрани на правителството да пренасочва неизползваните средства от пандемията от Ковид-19.

Планът на канцлера беше разкритикуван от опозицията като „финансова измама“, тъй като депутатите го обвиниха, че по същество е злоупотребил с вратичките в закона, за да настоява за повече помощ за Киев. „Това, което представихте като организирана процедура, е осезаема правителствена криза“, според Фридрих Мерц, лидер на опозиционния Християндемократически съюз (ХДС).

„Няма да позволим този трик да се осъществи“, добави той. Лидерът на ХДС каза също, че ситуацията в Украйна става все „по-драматична“. „Знаете, че при сегашните обстоятелства тази страна няма никакъв шанс да спечели тази война“, каза той на Шолц.

Друг депутат и бивш министър на транспорта и инфраструктурата Александър Дорбринд обвини Шолц, че е готов буквално да хвърли германския бюджет в хаос в името на помощта на Киев. „Вие не сте решението на бюджетния проблем, вие сте бюджетният хаос сам по себе си“, обърна се той към канцлера и добави, че правителството „никога няма да получи нашето съгласие“ за заобикаляне на правилото за дълга.

Източник: Обективно бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram