ЦНС: Конвои на Вагнер се отправят към Русия след фатална катастрофа с Пригожин

След самолетната катастрофа, в която загина шефът на „Вагнер“ Евгений Пригожин, конвои от бойци на „Вагнер“ напускат Беларус и се отправят към Русия, съобщи укранският Национален център за съпротива (ЦНС), цитиран от „Укринформ“.

Както вече на искахме,  в самолета на Пригожин е бил освен Уткин и Чекалов. Последният е основен тиловак на ЧВК “Вагнер”. В затворената система за връзка на компанията позивната на Чекалов е била втора след тази на Пригожин. Със самолетната катастрофа е обезглавено цялото ръководство на “Вагнер”. Чекалов е държал всички най-важни връзки на компанията в Африка.


В Telegram каналa „Вагнер играй“ се отбелязва, че военните от армията на Пригожин открито заявяват, че вярват в намесата на кремълските чиновници и лично на Путин.

Оттам заплашват, че ако слуховете за смъртта на предприемача се потвърдят, ще има нов „марш на свободата“, като намекват, че е възможно да се случи нов опит за преврат, подобен на този от юни месец тази година.

„По-добре да е жив, във ваш интерес е“, пишат още „Вагнер играй“.

В друг канал – „Сива зона“ – убийството на Пригожин се приписва на „руски предатели“ и на „дребна кремълска измет“.

Там се уточнява, че войниците от частната армия в момента са се събрали в тайна щабквартира и обсъждат следващите си действия.

И в този чат канал се срещат заплахи към Кремъл, че бойците отново ще поемат към Москва с военната си техника.

В ЧВК „Вагнер“ има отдавна установен одобрен механизъм за действие в случай на смърт на Евгений Пригожин или дясната му ръка Дмитрий Уткин.

Тъй като Евгений Пригожин е имал постоянна заплаха за живота си, включително защото редовно е бил на предна линия в различни ситуации, ЧВК „Вагнер“ има ясен механизъм на действие в случай на неговата смърт, пише УНИАН.Източник твърди, че планът е одобрен и въведен автоматично за всички ръководители на частната военна компания. Ако се потвърди смъртта на Пригожин или на командира на групата Вагнер Дмитрий Уткин по време на катастрофата на бизнес самолет с номер RA-02795 в руската Тверска област, тогава алгоритъмът ще бъде задействан незабавно.

Източникът обаче отказа да уточни какво точно предполага този механизъм, но отделно отбеляза, че това така или иначе би било много лоша новина.

Центърът за национална съпротива (ЦНС) съобщава, че на територията на Беларус е започнало активно движение на „вагнеровци“.
„На фона на вероятната смърт на терориста Евгений Пригожин, неговите сътрудници формират колони за напускане на лагерите.

По данни на белоруски нелегални канали, вечерта на 23 август е започнало разделяне на части на лагера на „Вагнер“. Колоните се насочват към границата с Руската федерация, но специалните служби на Република Беларус се опитват да попречат на излизането на автомобилите на наемниците“, пише ЦНС.


Според източниците на Центъра беларуското правителство не е дало разрешение за изтегляне на наемническата група. Съобщава се, че беларуските специални служби се опитват да задържат конвоите на границата.

След краткото въстание на Пригожин срещу Кремъл през юни Групата „Вагнер“ създаде базови лагери в Беларус и официализира сътрудничеството си с беларуското министерство на отбраната.

Оттогава статутът на „Вагнер“ в Русия е забулен в неяснота.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram