Хиляди германци протестират с искания за мир и спиране на войната в Украйна

Хиляди се включиха днес в традиционните шествия по Великден в цяла Германия на движението за мир с искания за преговори за спиране на войната в Украйна, предаде ДПА.

По данни на Мрежата за сътрудничество за мир акции е имало в около 70 града, сред които столицата Берлин, Бон, Бремен, Хановер, Лайпциг, Мюнхен и Щутгарт.

Демонстрантите настояха и за прекратяване на износа на германско оръжие за Украйна, която е нападната от Русия, както и за отказ от обявеното превъоръжаване на Бундесвера – германските въоръжени сили.

По оценки на организаторите, които в следобедните часове все още не разполагаха с окончателни данни за цялата страна, в Берлин са се събрали около 2000 човека, в Хановер – приблизително 1200, а в Бремен, Мюнхен, Кьолн, Майнц и Лайпциг – по няколкостотин. Германската полиция съобщи за 1500 демонстранти в столицата.

В призива за Великденския марш в региона Рейн/Рур се посочва, че германското правителство и Европейският съюз трябва да положат сериозни усилия за „мирни преговори без предварителни условия“. „Не“ на доставката на танкове и други тежки оръжия, които могат да ескалират и удължат войната, пише още в текста.

В призива от Бон се казва: „Въпреки че Украйна да има право да се защитава, повече и по-тежки оръжия не са решение, а подхранват тази война.“ На знамената и плакатите в Берлин се виждаха фрази като „Мир, отопление, хляб вместо оръжия, война и смърт“ и „НАТО е агресор – мир с Русия“.

По данни на Мрежата за сътрудничество за мир в цялата страна от четвъртък до понеделник са били планирани повече от 120 акции.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram