Франция с още по-остра борба с цигарите

Във вторник френското правителство заяви, че ще забрани пушенето на всички плажове в страната, в обществените паркове и гори, и в близост до училищата, съобщава агенция Франс прес.

„Отсега нататък местата, където не се пуши, ще бъдат норма“, заяви министърът на здравеопазването Орелиен Русо пред репортери по време на представянето на правителствената програма за борба с тютюнопушенето.

Той заяви, че във Франция вече има 7200 зони, свободни от тютюнев дим, но те са определени предимно от местните власти, а не от централното правителство.

„Сега ние прехвърляме отговорността и установяваме принцип, който ще се превърне в правило“, каза Русо.

Данъците върху цигарите ще бъдат увеличени, каза още Русо, като цената на кутия от 20 цигари, която в момента е около 11 евро, ще се повиши до 12 евро през 2025 г. и до 13 евро през 2026 г. година.

Правителството също така планира да забрани електронните цигари за еднократна употреба, които са особено популярни сред младите хора, каза той.

Правителството има за цел да създаде „първото поколение без тютюн до 2032 г.“, както е обещал президентът Еманюел Макрон, каза още Русо.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram