Финансовата министърка на САЩ яла халюциногенни гъби в Китай, без да знае

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън е яла в Китай халюциногенни гъби. Това сподели самата тя пред Си Ен Ен, уточнявайки обаче, че не е почувствала нищо специално.

Това пътуване е можело да се окаже много лошо преживяване, ако гъбите не са били правилно приготвени, отбелязва ДПА.

 
“Гъбеното ястие бе превъзходно”, заяви Йелън в интервю снощи. “Нямах представа, че тези гъби имат халюциногенни свойства. Научих го по-късно”, добави тя. По думите ѝ тя е прочела, че когато гъбите цзян шоу цин са приготвени както трябва, те губят психоактивните си свойства.

Въпросните гъби са деликатес от Юннан, Южен Китай, близо до границата с Виетнам, който също бе посетен от Йелън по време на юлската ѝ обиколка. Си Ен Ен разговаря с финансовата министъра в понеделник, като я попита за „преживяването с гъбите“, което взриви социалните мрежи и драстично стимулира бизнеса на веригата ресторанти “И Цзо И Ван” в Юнан, където Йелън е яла местното ястие от гъбите цзян шоу цин.

 
77-годишната министърка, родом от Бруклин, е била в ресторант “И Цзо И Ван”, където е консумирала споменатото ястие от гъбите цзян шоу цин, чието име означава в превод “Виж синя ръка”, тъй като вътрешната част на гъбата става синя при разрязване. Гъбата се смята за отровна, защото потенциално може да причини халюцинации, посочва Си Ен Ен.

Но Йелън отбелязва, че не тя е направила поръчката и че никой от компанията не е имал халюцинации след вечерята.

Професорът в китайския институт по ботаника “Кунмин” Питър Мортимър посочи пред телевизията, че познава хора, които са обикаляли без проблеми три дни, след като са яли от същите гъби, от които е консумирала министърката. Той уточнява, че не е ясно защо има такъв ефект от цзян шоу цин.

“Това си остава мистерия, а повечето разкази за свойствата на тези гъби са анекдоти”, казва той.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram