У пичку материно* би казал сърбинът за заплахите на Гешев и Йорданов за ЕС

Това, че Сърбия може да не види членство в ЕС, ако не екстрадира банкера Цветан Василев, който пък бил пазен там от Русия, е пореден епизод от сериала „Великият Иван Гешев – дела, дела и пак дела“. Втурна се да му помага в Брюксел Александър Йорданов, който размаха пръст на Белград и за пореден път предизвика иронични усмивки и тъга за това какви хора ни представляват в Брюксел.

И ако някой смята, че трябва да подкрепим „нашите“ от патриотични чувства, щото онези гадни сърби, нали… значи сме се разминали с цивилизационните ценности някъде още при траките…

Какъв е Макрон да ни се меси? Да се видят французите какво представляват, че съдят при тях президенти, тогава да споменава България. Думите са на вице-премиерът Красимир Каракачанов по повод думи на френския държавен глава, че България и Румъния не са били готови за ЕС, когато са били приети.

И ако Макрон сигурно има някакво основание за твърдението си, то шумът, който Гешев вдига срещу Сърбия и сръбския съд е без аргументи. Последното искане за екстрадиция на Цветан Василев от Сърбия е за ново обвинение срещу него. Най-вероятно става дума за предварителното производство по обвинението срещу евродепутатката Елена Йончева, която според прокуратурата е участвала в изпирането на пари от КТБ. Нещо, което тя и адвокатите й категорично отхвърлят. Искането е изпратено на 3 декември 2019 г. Преди това има още едно писмо от октомври 2019 г. От Висшият съд на Белград отговарят, че са запознати с тези документи, но са поискали допълнителна информация заради неясни формулировки и неубедителни доказателства. Освен това по закон не се допуска да се иска едно и също нещо за различни обвинения. Това Гешев не го ли знае? През 2014 и 2015 г. българската прокуратура е изпращала документи с искане за екстрадиция на мажоритарния собственик на КТБ. Не са удовлетворени поради недостатъчни аргументи. Това не е „бавене повече от пет години“, както се твърди от българската страна и пеевските медии, а опити на Сръбския съд да получи ясни и правно обосновани текстове.

Преди дни в Брюксел главният прокурор Иван Гешев заяви: „За сведение сме уведомили и представителите на Европейския парламент и Европейската комисия за това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения“. След това допълни: „Русия пази Цветан Василев, който се укрива в Сърбия“.

Това е несериозно. Би следвало Гешев и прокурорите по делото „КТБ“ да разгърнат своята доказателствена мощ в съда, а не да търсят виновни някъде в Белград. Това не повишава общественото доверие в държавното обвинение, което е обидно. Можеха да разпитат Василев в Белград по процедурата, определена от закона. Разпит чрез конферентна връзка също е предвиден в закона. Периодичните настоявания за екстрадацияна на банкера сякаш затвърждават мнението, че по-скоро някой иска да се разправи с него, да го държи в ареста, да го показва и притиска, отколкото да се търси истината за фалита на КТБ.

Повече от пет години главният прокурор Сотир Цацаров и българската прокуратура нямаха понятие, че Москва варди Василев, но Гешев го разбра за два петъка служба…

Към новата теза по карикатурен начин се присъедини евродепутатът от ГЕРБ (СДС) Александър Йорданов. Той размаха пръст пред български журналисти (мисирки, според премиера Борисов) и заплаши Сърбия, че няма да види ЕС докато не върне Цветан Василев. Тук не му обърнаха голямо внимание, но ако питате някой обикновен сърбин как оценява подобни заплахи, би отговорил у пичку материну… Те са майстори на такива отговори, пък и не се стряскат от заплахи. Видяхме го и когато ги бомбардираха не толкова отдавна…

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей обаче не е на мнението на Ал Йо, защото смята, че Сърбия е напреднала значително по пътя към Брюксел. Каза го преди дни.

Освен това главният прокурор Иван Гешев би трябвало да е наясно, че сръбската съдебна система е независима институция и едва ли европейски структури, ще почнат да я притискат заради чисто правни казуси.

И понеже явно Гешев напоследък освен хипер активност, повтаря, че не прави разлика между първите хора в държавата и редовите нейни граждани, време е да отговори, как така депутатът от ДПС Делян Пеевски остава незабелязан по делото „КТБ“. Многократно бяха публикувани документи, които показват, че Пеевски е ползвал над 500 млн от банката, а заедно с майка си Ирена Кръстева са теглили и други над 500 млн кредити от КТБ. Ако ползваме риториката на самия Гешев, който изчисли, че неплатените от фирми на Васил Божков над половин милиард означавало по 100 лева към пенсията на всеки пенсионер, то ако прокуратурата се заеме с Пеевски към пенсиите ще се прибавят поне още по 200 лева…

Цветан Василев многократно е заявявал, че е готов да се яви в съда в България, но се страхува за живота си. Убеден е, че ще бъде задържан за постоянно в ареста и дори, че ще бъде ликвидиран физически.

Има и друго. Съставът на Специализирания съд по делото е приел, че то може да се гледа в отсъствието на банкера. Това прави странни и необясними изявленията на Гешев за екстрадиция и нападките срещу съдебната система на суверенна държава.

Наистина е смешно, странно и непонятно, как българската прокуратура пет години и половина не успява да формулира и аргументира исканията си за екстрадиция на Василев така, че да бъдат изпълнени, но всеки път вменява някаква вина на сръбската страна.

Цветан Василев има право на защита и тя се реализира от неговите адвокати. Досега прокуратурата, въпреки неистовите усилия и огромен ресурс, който използва, не успява да убеди обществото, че именно той и другите обвинени служители на КТБ са виновни за фалита на банката. Все повече си пробива път убеждението, че БНБ, Министерство на финансите, прокуратурата, ДАНС, МВР, представители на различни партии, дори и президента по онова време имат участие случилото се. Уплашили са се, че след разрива с Пеевски Василев ще проговори и много от тайните на т.нар. елит ще излязат на бял свят. Удряйки банката те са вярвали, че той ще рухне, ще се скрие някъде и ще мълчи. Не се случи и това ги изнервя ужасно. Особено след като в САЩ експерти прецениха, че има достатъчно доказателствен материал да се започне разследване за фалита на КТБ по закона „Магнитски“ в САЩ. Финалът наближава и може да е много неприятен за Пеевски и компания.

Прокуратурата знае това. Знае също, че делото „КТБ“ е пред провал, не само заради все по-неадекватното поведение на основния прокурорски свидетел Бисер Лазов, който дори отказва да отговаря на въпроси, а защото доказателствата издишат. Нападките срещу всеки, който търси и показва какво всъщност се е случило, също са показателни, че определени кръгове искат всичко да се замете под килима, Цветан Василев и останалите подсъдими да го отнесат и статуквото да възтържествува.

Ако Василев и останалите обвиняеми са извършили закононарушенията, които прокуратурата твърди, тя трябва да го докаже в съда. Ако това стане – нека лежат. Но ако се окаже друго? Кой ще възмезди тези хора за преживения ужас и репресиите? Цацаров, Гешев и Пеевски ли? Политиците, които са ухажвали Василев и са опитвали да се облажат от банката, а след това са решили да я погребат, за да погребат собствените си прегрешения?

От година и половина Гешев упорито прилага матрицата „КТБ“ към други хора и техния бизнес. Някои от обвинените заслужават закона да се стовари с цялата си тежест върху тях, но това трябва да става по правилата. Не по мутренски, с бухалката, защото се размива границата между върховенство на закона и беззаконието. А има ли такава граница въобще?

Д-р Димитър Попкутуев

––––––––––––––––––-

У пичку материно* – сръбски израз от рода на върви на майната си, махай ми се от главата…

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram