Урсула фон дер Лайен в годишната си реч пред ЕП: Нека допуснем България и Румъния в Шенген, без да се бавим

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен излиза с последна реч за състоянието на Евросъюза в рамките на този мандат. Традиционното обръщение е знаково събитие в началото на всеки нов политически сезон. В случая то е натоварено не само със сериозните за Европа теми като войната в Украйна и борбата с последиците от пандемията, но и с предстоящите догодина избори за Европейски парламент.

„България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем, без да се бавим повече.“ Това заяви в своята реч Урсула фон дер Лайен и бе най-очакваната оценка в двете балкански държави.

„След по-малко от 30 дни европейците ще приложат правото си на глас като проявата на нашата уникална и забележителна демокрация. Както при всичи избори за хората това ще бъде време за размисъл върху състоянието на нашия съюз и работата, свършена от техните представители.“, започна речта си Урсула фон дер Лайен.

„Те ще помислят какво е важно за тях. Ще помислят за войната, която бушува по границите ни, за въздействието на внушителното изменение на климата, за това как изкуственият интелект ще повлияе на живота им, за шансовете да си намерят жилище или работа през идните години“, продължи председателката на ЕК.

Съюзът ни днес отразява визията на онези, които искаха по-добро бъдеще след Втората световна война. Когато разговарям с младите хора днес, виждам същото желание. В един свят на несигурност Европа трябва за пореден път да отговори на призива на историята. Именно това трябва да правим заедно. Като начало трябва да спечелим доверието на европейците и през следващите 300 дни да свършим работата, която са ни възложили, заяви Фон дер Лайен.

Сега имаме Европейски зелен пакт, централен елемент на икономиката ни, проправихме пътя за цифровия преход, имаме историческия инструмент NextGenerationEU, който обединява 800 млрд. евро, положихме основните за здравен съюз, започнахме да ставаме по-независими в сектори от стратегическо значение, като енергетиката и суровините, положихме огромна работа и в областта на равенството на половете. Изпълнихме над 90% от политическите насоки, които представих преди 4 г., посочи председателят на ЕК.

Европейската икономика за пореден път показва, че може да бъде движещата сила на прехода към зелена енергия. Това е силата на отговора на Европа към изменението на климата. Ще проведем редица диалози с промишлеността относно прехода към чиста енергия. Вярваме, че този преход е от съществено значение за бъдещето развитие на Европа. Ще се стремим към честен и справедлив преход – с достойни работни места и обещание никой да не бъде изоставен, подчерта Урсула фон дер Лайен.

Искаме да започнем един стратегически диалог за развитието на земеделието в ЕС, обяви тя.

Фон дер Лайен очерта три основи предизвикателства за промишлеността в ЕС – недостиг на работна ръка и недостиг на умения, инфлация и улесняване на стопанската дейност. Трябва да подобрим достъпа до пазара на труда, имаме нужда и от квалифицирана миграция, трябва да отговорим и на предизвикателствата на технологиите, отбеляза председателят на ЕК.

Другото основно икономическо предизвикателство е овладяването на инфлацията. Добрата новина е, че Европа започва да понижава цените на енергията. Не сме забравили как миналата година Путин опита да използва газа като енергия. Мнозина смятаха, че няма да имаме достатъчно енергия да изкараме зимата, но успяхме, защото останахме единни, коментира Урсула фон дер Лайен.

По думите ѝ Европа, заедно със световните си партньори, трябва да бъде начело на нова световна рамка за изкуствения интелект, която да се основава на три стълба – предпазни мерки, управление и иновации.

Преди 4 г. казах, че ако сме единни отвътре, никой няма може да ни раздели. Нашият подход ни даде сила да действаме по-стратегически, по-силно и уверено, заяви председателят на ЕК. Фон дер Лайен отбеляза, че Русия се опитва да създаде хаос в Африка, затова ЕС трябва да работи с легитимно избраните власти на континента.

Миграцията трябва да бъде управлявана това изисква търпение, дългосрочна стратегия и единство с нашите партньори. Укрепихме границите, но миграцията изисква постоянни усилия, каза тя.

Председателят на ЕК заяви, че тъй като европейското законодателство е остаряло, ще бъдат направени законови промени, които да подпомогнат борбата срещу трафика на хора. Време да сложим край на тази безчовечна и престъпна дейност, подчерта Урсула фон дер Лайен.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram