Унгария ще доставя руски нефт на Сърбия вместо Хърватия

Будапеща и Белград се споразумяха да изградят петролопровод между двете страни, за да може руският нефт от нефтопровода „Дружба“ да постъпва в Сърбия, съобщи говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач.

„Новият петролопровод ще бъде свързан с нефтопровода „Дружба“ и ще позволи на Сърбия да получава по-евтин петрол Urals“, написа той на страницата си в социалната мрежа Туитър. Ковач добави, че понастоящем Сърбия получава по-голямата част от петрола си по тръбопровод от Хърватия, но „в бъдеще това едва ли ще е възможно поради санкциите“, наложени от ЕС срещу Русия и засягащи морския транспорт на гориво.

Унгария получава руски петрол чрез южния клон на петролопровода „Дружба“, който също така достига до Чешката република и Словакия. Единствената голяма рафинерия в Унгария, нефтокомбинатът „Дунав“, е проектирана така, че поне 65% от суровините, които се преработват в нея, трябва да идват от Русия. Ръководството заяви, че преминаването към друг вид суров петрол може да струва няколкостотин милиона евро и да отнеме от две до четири години. Унгария настоява осмият пакет от санкции на ЕС срещу Русия да бъде договорен така, че таванът на цените на руския петрол да не се прилагат за суровия петрол, доставян по тръбопроводи. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram