Унгария не иска да се налагат повече санкции на Русия

Европейският съюз трябва да спре налагането на още санкции срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна и вместо това да настоява за прекратяване на огъня, и започване на преговори. Това каза съветникът на унгарския премиер Виктор Орбан – Балаш Орбан, предаде „Ройтерс“.

Според него колкото повече санкции приема ЕС, толкова повече те нанасят вреда на блока, докато Русия оцелява.

„В края на деня Европа ще бъде на губещата страна в тази война поради икономическите проблеми. Нашата препоръка би била да спрем процеса на санкции“, каза Балаш Орбан.

Унгария е силно зависима от руския газ и петрол. Русия строи и ядрен реактор за Унгария. Будапеща задържа последния пакет от санкции срещу Москва, който включваше забрана за внос на руски петрол, докато не договори изключение за себе си.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, 27-членният Европейски съюз се споразумя за шест пакета от санкции, които включват замразяване на активи и забрани за издаване на визи за руски олигарси и длъжностни лица, контрол на износа, замразяване на активи на централната банка, прекъсване на връзките на банки от системата SWIFT и забрана за внос на руски въглища и петрол.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram