Унгария блокира €18 млрд. за Украйна и вбеси ЕС

Германският външен министър Аналена Бербок нападна остро Унгария заради блокирането на 18 млрд. евро финансова помощ за Украйна, след като няколко европейски дипломати обвиниха правителството на премиера Виктор Орбан в шантаж, пише „Политико“.

Бербок предупреди, че Будапеща не бива да „играе покер“ в опит да оказва натиск на Брюксел в спора за върховенството на закона.

Предложеният от Европейската комисия в сряда нов пакет е нужен, за да се поддържа икономиката на Украйна и да се подпомогне публичният сектор в следващата година, както и за възстановяване на унищожена от Русия инфраструктура. Унгария обаче заявила, че не може да подкрепи пакета според трима представители на ЕС, цитирани от изданието.

Този ход вбесява Брюксел и Берлин. Според четирима източници той се разглежда като шантаж за деблокиране на европейски средства за Унгария в размер на над 13 млрд. (от които 5.8 млрд. по Плана за възстановяване и устойчивост), които може да не бъдат отпуснати, ако страната не реши спорните въпроси около върховенството на закона.

„Финансовата и хуманитарната ни подкрепа в рамките на зимната помощ не е нормален европейски въпрос, за който хората играят покер и преговарят напред-назад за финансови ресурси“, отговори Бербок в отговор на въпрос на „Политико“ на пресконференция в Берлин. „В ситуация сме, в която спасяваме животи тъкмо с финансовата помощ от Европа.“

Във вторник унгарският финансов министър Михай Варга обясни, че Будапеща е готова да подкрепи Украйна, но е против страната да допринася за това ЕС да взима нов заем. Очаква се въпросът да бъде обсъден отново на 6 декември, когато се срещат финансовите министри на ЕС.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram