Украинците промениха мястото на преговорите

Вторият тур на преговорите между Русия и Украйна ще стартират днес, но не в Беловежката гора – на границата между Беларус и Полша, а на друго неназовано място. Промяната бе съобщена от водещия украинската делегация Давид Арахамия – лидер на фракцията на партия „Слуга на народа“. Той не обясни защо се е наложила промяната. Засега новото място не се съобщава, но то ще бъде отново на полско-беларуската граница – в района между Брест и Гродно.

Беларуските домакини и журналистите очакват от снощи гостите, руската делегация също пристигна, но украинската все още пътуваше към мястото на срещата. Снощи пристигналите бяха във Вискули – резиденцията, в която през декември 1991 г. бе подписано споразумението за разпадането на СССР. Забавянето на украинците бе обяснено само заради логистиката – за да стигнат до Вискули, те пътуваха не през Беларус, а през Полша.

Преговорите ще се водят в същия състав, в който се проведоха и на първия тур – в „Дома на рибаря“ на беларуско-украинската граница. Руската делегация се води от Владимир Мединский, помощник на президента на Русия, украинската – от Арахамия, а в състава й влизат министърът на отбраната Олексий Резников, Михайло Подоляк – съветник на президента на Украйна и още пет души. 

Кремъл заяви в сряда, че руска делегация е готова да продължи мирните преговори с Украйна, след като инвазията на Москва в прозападната страна навлезе в седмия си ден, предаде БГНЕС.

Изявлението направи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като добави, че делегацията на Москва очаква преговорите да бъдат подновени днес вечерта. Малко по-късно дойде и потвърждение от Киев. Алексей Арестович – съветник на началника на президентската администрация е заявил пред ТВ „Украйна 24“, че новата среща между украинската и руската делегация ще се състои в сряда вечерта в същия състав, както и преди.

Първият кръг от преговорите между Украйна и Русия, насочени към прекратяване на сраженията между Москва и нейната съседка, приключи в понеделник без голям напредък. Преговорите се проведоха в „Дома на рибаря“ близо до границата между Беларус и Украйна, докато руските войски продължаваха ожесточената си атака срещу украинските градове – включително втория по големина Харков.

Помощник на руския президент Владимир Путин каза, че разговорите с украински официални лица са продължили близо шест часа. Владимир Медински, който оглавяваше руската делегация, каза, че двете страни „намериха определени точки, по които могат да се предвидят общи позиции“.

Михаил Подоляк, главен съветник на украинския президент Володимир Зеленски, даде малко подробности. Той каза, че преговорите са се фокусирали върху възможно прекратяване на огъня.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram