Турция пуска Швеция в НАТО

Турският президент Реджеп Ердоган се е съгласил да предаде възможно най-бързо за ратификация на парламента в Анкара протокола за присъединяване на Швеция към НАТО.

Това обяви във Вилнюс генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след среща с Ердоган и шведския премиер Улф Кристершон.

Той нарече „историческа“ стъпката, която на практика гарантира на Стокхолм влизане в алианса. Меджлисът в Анкара е доминиран от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган.

Тримата лидери се срещнаха при закрити врати преди започващата днес в литовската столица двудневна среща на върха на НАТО. След разговорите им нямаше пресконференция. Пактът разпространи изявление на Столтенберг.

Той приветства решението на Ердоган. И изтъкна, че Турция и Швеция са работили в тясно сътрудничество след срещата на върха в Мадрид през 2022 г.

Целта бе адресиране на безпокойството на Анкара. В резултат скандинавската страна промени конституцията си, разшири антитерористичното сътрудничество в борбата с Кюрдската работническа партия (ПКК) и поднови износа на оръжие за Турция“, изтъкна генералният секретар.

НАТО също ще засили работата си в тази сфера, като създаде за първи път в историята си поста специален координатор за контратероризма, допълни Столтенберг.

Клуб Z

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram