Тръмп уволни „украинския човек“ в Белия дом и това е само началото на отмъщението

Както е известно, сред достойнствата на американския президент Доналд Тръмп е и това, че не обича да прощава за нанесените му обиди, но като човек, достатъчно опитен в бизнеса и политиката знае, че отмъщението трябва да идва навреме и само при условие, че няма да създаде допълнителни проблеми и рискове. Именно с това, вероятно, се обяснява и фактът, че „тръмповската чистка“ на силоваци започна едва след като президентът бе напълно оправдан в процеса за импийчмънта.

Първа жертва на разправата му с врага стана човек, който без преувеличения може да се смята за най-влиятелният украинец на планетата: Александър Виндман. Подполковник Виндман – директор по европейските въпроси към Съвета по национална сигурност на САЩ, беше не просто уволнен, а уволнен със скандал. Както подчертава „Ню Йорк Таймс“, Виндман беше буквално „изхвърлен на улицата“ от сградата на Белия дом под надзора на служителите от службите за сигурност. Разжалваният експерт  беше гордостта на украинската диаспора и влиятелен американски чиновник, който поддържаше тесни връзки с киевските си колеги и се ползваше с репутацията на „човекът за Украйна“.

Самият Виндман, както съобщават американските издания, няколко пъти е бил предлаган за военен министър на Украйна, именно той е човекът, към когото са се обръщали за консултации представителите на киевските власти, когато е трябвало „да се решават проблемите във Вашингтон“. Скандалното уволнение на най-влиятелния представител на украинската диспора (който е роден в УССР и винаги се е гордял с етническия си произход) може да се окаже сериозен удар по дипломатическите и лобистки усилия на официален Киев. Показателно е, че Доналд Тръмп „се направи на принципен“ и след два дни уволни и неговия брат-близнак Евгений Виндман, който, по странно стечение на обстоятелствата, също успя да направи стремителна кариера в американските силови структури и който работеше в апарата на Съвета по национална сигурност.

Доналд Тръмп не крие особено, че това е отмъщение за участието на Виндман в процеса по импийчмънт. Видният представител на украинската диаспора реши да даде показания срещу президента на САЩ в конгреса и беше един от тези, които публично (позовавайки се на прякото си участие в разработването на американската политика за Украйна) обвини Върховния главнокомандващ, че е превишил пълномощията си и фактически е шантажирал президента на Украйна Зеленски. 

Американският телевизионен канал CNN описва интересните емоционални аспекти в отношението към уволнения силовак и към посланика на САЩ в ЕС, който също свидетелства срещу президента:

„Президентът Доналд Трамп уволни двама ключови свидетели в процеса по импийчмънта в петък … – Виндман и посланикът на САЩ в ЕС Гордън Сондланд. Според говорителя на Тръмп, уволненията на двамата основни свидетели по импийчмънта са сигнал, че за президента е неприемливо всяко преминаване на страната на врага. „Това е промивка на тръбите“, заяви говорителят на президента. И добави: „Това беше необходимо“.

Няма как да не забележим, че в тези коментари (на тема „промивка“) се прокрадва още един сигнал – към онези представители на „дълбоката държава“, които смятат, че използването на служебното им положение вътре в американската управляваща йерархия ще им позволи да торпилират вътрешнополитическите и външнополитически инициативи на президента. Втори импийчмънт няма да има, Белият дом е имунизиран срещу негативния пиар и Тръмп е в пълна бойна готовност за кой ли път да повтори коронната си фраза „Уволнен си!“, станала негова запазена марка още от времето, в което водеше телевизионното си шоу.

Струва си да отбележим, че при медийното отразяване на скандалните уволнения журналистите, които се обявиха в подкрепа на уволнения директор по европейските въпроси към Съвета по национална сигурност, използваха добре познат риторически прийом, сведен до формулата „Защо биете негрите?“. Американското бизнес издание Business Insider излезе със заглавие: „Александър Виндман вярваше, че в Америка не наказват за истината. Тръмп го опроверга“. В изявление на адвоката на уволнения подполковник се казва: „Виндман бе заставен да напусне, защото каза истината. Чувството му за чест и неговата привързаност към правото изплашиха силните на деня.“

Ако се съди по реакциите на администрацията на Тръмп, този риторичен прийом не изглежда да впечатлява особено републиканската част от политическия и медиен спектър. Нещо повече, не е изключено Виндман и брат му да станат жертва на известна дискриминация по национален признак – както съобщи „Ню Йорк Таймс“, няколко републикански сенатори вече са се застъпили пред администрацията на президента за помилването на посланика на САЩ в ЕС.

Флагманът на американските медии дипломатично отбелязва, че „сенаторите (републиканци, бел.ред.) не са изразили същата загриженост по отношение на подполковник Виндман, на когото президентските съюзници явно съчувстват в по-малка степен“.

Версията, че „тръмповските чистки“ ще се ограничат само до Вашингтон, можеше и да се окаже вярна, ако не се беше появил един съществен нюанс. Сенатори-демократи разкриха, че Министерството на финансите на САЩ вече е предало на Републиканската партия документи за семейния бизнес на Джо Байдън в Украйна. Това предизвика истеричната реакция на неколцина демократи, които основателно съзират в този акт прелюдия към бъдещи скандали, свързани с украинската корупция на високопоставени членове от администрацията на Барак Обама.

Като се има предвид, че сенатското разследване за „украинския бизнес“ на администрацията на Обама се води от председателите на комисиите по национална сигурност и по финанси, нищо чудно в ръцете на Тръмп да попаднат документи, които могат да се окажат особено токсични както за вътрешните му опоненти, така и за киевските им приятели.

Превод от руски: „Гласове“

Източник: ria.ru

Гласве

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram