Тонове уран са изчезнали от Либия

2,5 тона уран е изчезнал в Либия. Това е установено след проверка на експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Властите в Либия съобщават, че радиоактивният материал не е бил на мястото, на което по принцип се съхранява.

Не се уточнява точната локация, на която е проведена проверката и е установена липсата на урана. Според Скот Рьокер от международната организация за сигурност Nuclear Threat Initiative, цитиран от Би Би Си, уранът е бил изнесен от „много отдалечено място в Южна Либия“.

Общо десет контейнера с т.нар. уранова „жълта торта“ са изчезнали, обясни директорът на МААЕ Рафаел Гроси. Това е уранов концентрат във вид на прах, който се добива в процеса на обработка на урановата руда. Урановата „жълта торта“ може да се използва в допълнително обработен вид за ядрени електроцентрали и в по-обогатен вид за създаване на ядрени оръжия.
Предстои да се извършат проверки, за да се „установят обстоятелствата, при които ядреният материал е изчезнал и какво е местонахождението му в момента“. Съществуват опасения, че уранът може да представлява радиационен риск, както и риск за ядрената сигурност.

При управлението на Муамар Кадафи Либия известно време имаше собствена програма за разработване на ядрени оръжия, но я прекрати през 2003 г., припомня агенция „Франс прес“, цитирана от DW. Кадафи, който е на власт от 1969 г., беше свален през 2011 г. и убит от бунтовници при опит за бягство. Оттогава Либия се намира в състояние на граждански конфликт.

Според информацията инспекторите на МААЕ са искали да посетят мястото, където се съхранява уранът, още през миналата година, но пътуването е било отложено заради сраженията между различни либийски милиции.


Източници: bgonair.bg, бТВ, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram