След Канада: Камиони се струпаха и около парламента на Нова Зеландия

Вдъхновени от демонстрациите в канадската столица Отава, шофьори на камиони блокираха улиците близо до парламента на Нова Зеландия в Уелингтън във вторник – в знак на протест срещу ограниченията и ваксинацията срещу COVID-19.

Около сградата на парламента, известна като „Кошерът“, се събраха стотици камиони с надписи като „върнете ни свободата“ и „принудата не е съгласие“.

Жителят от Уелингтън Стю Мейн твърди, че опасенията на протестиращите относно нарушаването на правата им се взимат под внимание от правителството.

„Всъщност съм ваксиниран, но съм против задължителната или принудителна ваксинация“, каза той пред AFP. „Мисля, че е позорно да налагаш ваксинация на хора, които не го искат.“

Демонстрацията остана мирна, като полицията не съобщи за арести или сериозни инциденти.

Премиерът Джасинда Ардърн каза, че няма намерение да влиза в дискусии с участниците в конвоя, като твърди, че мнозинството новозеландци са показали подкрепата си към правителствената програма за ваксинация. „Деветдесет и шест процента от новозеландците са излезли и са се ваксинирали, което ни позволява да живеем с по-малко ограничения поради допълнителната защита, която им е осигурена“, каза тя пред Радио Нова Зеландия.

Ваксинацията е задължителна в Нова Зеландия за определени отрасли като здравеопазване, полиция, образование и отбрана. Въведен е и санитарен пропуск, който задължава хората да докажат ваксинационния си статут, за да влязат в ресторанти и да участват в спортни прояви или религиозни служби. Документът не е задължителен за транспорта, супермаркетите, училищата или за достъп до здравни услуги.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram