Скандал между Турция и САЩ! Ердоган заплаши да купи руски изтребители Су-35

Ако САЩ откажат да продадат изтребители F-16 на Турция, страната има и други възможности, сред които руските Су-35, заяви днес пред частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк ръководителят на Дирекцията за отбранителна промишленост на Турция Исмаил Демир.


Турция има алтернативи. Ако сделката за продажба на F-16 на Турция не се осъществи, на масата има различни алтернативи, включително Су-35, каза Демир, изразявайки надежда, че договорът за продажбата на изтребителите ще бъде изпълнен. През 2030 г. се очаква в инвентара на въоръжените сили на Турция да влезе и произведен в страната национален боен самолет. Турция обмисля различни варианти, за да предотврати отслабването на въздушната си мощ през следващите осем години, предаде БТА.

Анкара иска да купи от САЩ 40 изтребителя F-16 Block-70, както и 80 комплекта за модернизация на наличното въоръжение на Турция. Страната обяви желанието си да придобие F-16, след като беше изключена от американската програма за производство на изтребители бомбардировачи пето поколение F-35 заради закупуването на руските зенитно-ракетни системи С-400. Въпреки че Вашингтон изглежда положително настроен,

Конгресът на САЩ наскоро прие законопроект, който задължава Белия дом да докаже, че покупката ще бъде в интерес на САЩ и тези военни самолети няма да бъдат използвани за нарушаване на гръцкото въздушно пространство.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram