„Скай нюз Австралия“: Фейсбук плащали огромни суми на фактчекъри, за да цензурират медии

Два от най-големите австралийски университета и технологичният гигант Meta (собственик на Фейсбук и Инстаграм) на Марк Зукърбърг стоят зад кампании за заглушаване на новинарските материали за бъдещия ключов референдум в Австралия – това е заключението на журналистическо разследване на „Скай нюз Австралия“. Референдумът „Гласът на коренното население на Австралия“ през 2023 г. ще поиска от гласоподавателите да одобрят промяна в Конституцията, с която се създава орган, който „може да прави изявления пред парламента и правителството по въпроси, свързани с коренното население на Австралия“. Допитването ще се проведе между октомври и декември 2023 г.

Независими ли са фактчекърите и как Meta се намесва с цензура?

Разследване на „Скай нюз Австралия“ разкри тревожен опит за блокиране на политическия дебат и отразяването на новините около „Гласът“, както накратко в страната наричат референдума. Този опит е финансиран от чужбина, твърдят разследващите журналисти. Един от основните изводи е, че глобалната система за проверка на фактите, използвана от Meta, не отговаря на собствените ѝ правила за безпристрастност и прозрачност. В един от случаите Кралският технологичен институт в Мелбърн (RMIT) е получил разрешение от компанията майка на Фейсбук да блокира австралийската журналистика, въпреки че Meta е знаела, че това е нарушение на правилата, които основателят Марк Зукърбърг е установил, за да се дистанцира от отговорностите за проверка на фактите. Зукърбърг е уверявал, че Meta не се стреми да бъде арбитър на истината в интернет. Той казва, че неговата платформа се контролира от структура, известна като Международна мрежа за проверка на фактите.

Meta твърди, че операцията ѝ за проверка на фактите (фактчек) е независима, но „Скай нюз Австралия“ разкрива, че технологичният гигант е подписал таен търговски договор директно с Кралския технологичен институт в Мелбърн (RMIT), който позволява на звеното за проверка на факти да получава до 740 000 долара годишно от ирландски филиал на Meta.

RMIT е бил сертифициран от Международната мрежа за проверка на фактите (IFCN), но сертификатът е изтекъл през декември, което оставя RMIT свободeн да цензурира австралийската журналистика без никакъв надзор. Това е само една от 55-те операции за проверка на факти по света, които са подписали с IFCN, въпреки че са с изтекъл срок на валидност на удостоверенията. Търговският договор между университета в Мелбърн и Meta има строги клаузи, които позволяват на Meta да развали споразумението, ако RMIT някога загуби сертификата си. Но технологичният гигант не го е направил.

Зукърбърг е блокирал „Скай нюз Австралия“?

Университетът е използвал правомощията, които Фейсбук му е предоставил, за да „задуши“ страницата на „Скай нюз Австралия“ във Фейсбук с фалшиви „фактчекове“ (проверки на факти) няколко пъти през тази година. Така милиони австралийци са били възпрепятствани да четат и да гледат материалите на една от най-популярните медии в страната. Проверителите на факти, наети от RMIT, са нарушили множество пъти кодекса – един от тях например е използвал акаунт в социална мрежа, за да нарече лидера на опозицията Питър Дътън „расист, всяващ страх“, заради възгледите му за референдума. Същият този проверител на факти е публикувал множество проверки относно референдума „Глас“, които са били платени от Meta и са довели до цензуриране на австралийската журналистика в платформата.

Одит на проверките на фактите на RMIT за референдума показва, че 17-те проверки в периода между 3 май и 23 юни тази година са ударили по мнения или възгледи против общественото допитване. Разкритията, съдържащи се в разследването на „Скай нюз Австралия“, повдигат въпроси относно глобалните методи на Meta за проверка на факти, които, изглежда, са превзети от активисти.

Оправдания от Meta

Комуникационният екип на Meta се опита да омаловажи въпроса и продължи да възлага отговорността на Международната мрежа за проверка на фактите (IFCN), пише медията. IFCN твърди, че „не диктува на проверяващите факти как да спазват принципите“.

В друг случай от кампанията, водена от академични среди, която оказва влияние върху референдума „Гласът“, академик от Университета в Аделаида си партнира с активистка група, която публикува неточни статистически данни за отразяването на новините около референдума. И по този начин се излага невярното твърдение, че „Гласът“ просто е убит от журналистиката в Австралия. Университетът и групата активисти работят заедно, за да създадат аргумента, че журналистиката и т.нар. дезинформация са виновни, ако „Гласът“ се провали.

Разследването разкрива как действията на академика от Университета в Аделаида Виктория Филдинг са финансирани от групата „Австралийци за кралска комисия на Мърдок“. Рупърт Мърдок е 92-годишен австралийски медиен магнат. Както подсказва името на финансиращия партньор на университета, изследването има за цел да подкрепи аргументите за изправяне на журналистите пред кралска комисия за престъпление, свързано с отразяването на новините.

Двата университета вземат милиони от джобовете на австралийците

И двете операции за проверка на фактите се ръководят от учени, които работят във финансирани от данъкоплатците институции, всяка от които претендира за стотици милиони долари от австралийските граждани и безвъзмездни средства всяка година. И двете операции имат за цел да повлияят на начина, по който австралийците ще гласуват на предстоящия конституционен референдум, добавят от „Скай нюз Австралия“.

Източник: Actualno.com, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram