Семейство търси отвлеченото си дете 25 г. и го откри с помощта на изкуствен интелект

Семейство търси сина си, отвлечен като бебе, в продължение на четвърт век и го откри неочаквано с помощта на изкуствен интелект (ИИ).

През 1998 г. Сие Кингшуай е бил само на три месеца, когато майка му го оставила да спи, докато тя отиде да купи храна в близкия магазин. Тя се върнала след 10 минути, но бебето било изчезнало.

През последния четвърт век родителите на Сие от Синтай в провинция Хубей, Северен Китай, не са спирали да търсят изчезналото си дете.

Двойката взела автобуси до съседните градове, дала пари на хора, които се обадили с евентуални следи, и предложила парична награда от 1 милион юана (140 000 долара) за всеки, който може да им помогне.

В края на ноември тази година Сие Кефенг получава неочаквано обаждане от полицията, която го информира, че лицево сравнение е довело до намирането на Сие Кингшуай. ДНК тест потвърждава, че това наистина е неговият отдавна изгубен син. Двама души са замесени в отвличането. Единият е починал, а другият е задържан в полицията. Заловен е и посредник, участвал в продажбата на бебето.

Сие е бил продаден на двойка, живееща в Хандан, друг град в Хубей. След смъртта на мъжа, когото Сие е смятал за свой баща, съпругата на покойника се омъжила повторно и се преместила, а дететто е отгледано от хората, които са се представили като негови баба и дядо.

След като полицията съобщи радостната новина, компанията за изкуствен интелект DeepGlint Technology заяви, че нейният алгоритъм стои зад връщането на младия мъж при семейството му.

В публикация в китайската социалната мрежа Weibo компанията разкри, че Сие е четвъртото дете, което  властите са успели да открият през последните шест месеца, използвайки техния алгоритъм. Той сравнява лица на различни възрасти и търси съвпадение с всеки, който може да е свързан.

Компанията е използвала снимки на двамата родители и по-големия брат на момчето, за да помогне на алгоритъма за сравнение на лицата да стесни търсенето до пет възможности. Родителите не са имали снимка на Сие като бебе.

„Надяваме се да помогнем на обществото и хората да решат действителни проблеми с ИИ технологията и да направим света по-добро място“, се казва в съобщението.

Многото случаи на изчезнали деца през последните години накараха властите в Китай да си сътрудничат с компаниите за изкуствен интелект, позволявайки им да ползват полицейските бази данни, за да обучат различни модели на ИИ.

За отвличанията често се обвинява културното предпочитание към синовете, като на двойките преди беше разрешено да имат само едно дете според вече изоставената държавна политика. Това, според китайските медии, е накарало мнозина да купуват деца на черния пазар.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram