Северна Корея не казва нищо за избягалия американски войник

Увеличават се притесненията на САЩ за 23-годишния редник Травис Т. Кинг, който във вторник незаконно влезе в Северна Корея. 

Вашингтон

е напълно мобилизиран в опитите си да се свърже с Пхенян, включително чрез комуникационните канали на ООН.

Това каза Министърът на армията на САЩ Кристин Уормът в първите си публични коментари по случая на форума за сигурност в Аспен в в Колорадо, съобщава „Ройтерс“.

Според официални лица все още няма отговор от Пхенян. Държавните медии на Северна Корея, които в миналото са съобщавали за задържането на американски граждани, засега също не са коментирали случая.

По думите на министърката, САЩ иска да си „върне“ дезертьора поради притесненя относно това как се отнасят с него.

Уормът припомни случая с Ото Уормбиър, американски студент, който беше затворен в Северна Корея в продължение на 17 месеца. Той умира малко след като е върнат в Съединените щати в кома през 2017 г.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби също беше загрижен. „Това не е страна, която е известна с хуманно отношение към американците, или към когото и да било.“

От Щатите не са напълно сигурно защо Кинг е избягал в Северна Корея, но Уормът призна, че вероятно той се е притеснявал да не бъде изправен пред дисциплинарни действия от армията.

Тя каза, че нямала информация, която да показва, че младежът е симпатизант на Северна Корея. Пентагонът омаловажава предположенията, че той може да компроментира разузнаването.

Говорителят на Пентагона Сабрина Синг каза, че службата за контраразузнаване на американската армия и американските сили в Южна Корея провеждат разследване, което да изясни какво е накарало Кинг да вземе това решение. Тя отказа да отговори директно на въпрос дали Пентагонът вярва, че Кинг е все още жив. Според нея американските военни не могат да предложат никаква информация за статута на Кинг.

Преди да избяга във вторник, Кинг е бил на невоенна обиколка на селото на примирието Панмунджом, на границата между Северна Коеря и Южна Корея. Именно там е дезертирал.

Кинг е бил глобен за извършено нападение, докато е бил разположен в Южна Корея и е бил задържан там повече от месец. След това е щял да бъде ескортиран от американските военни до летището Инчеон за търговски полет до Далас, Тексас, където е щял да понесе последствията от деянието си.

След като премина проверките за сигурност, той каза на служителите на авиокомпанията на изхода за заминаване, че е загубил паспорта си и се върна на терминала, каза служител на летището пред Ройтерс, пожелал анонимност.

Уормът коментира, че сигурно Кинг „може да не е мислил ясно“.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram